Breaking News
Home / Region / Nova američka poruka Prištini, ukinite takse ili zatvaramo Bondstil

Nova američka poruka Prištini, ukinite takse ili zatvaramo Bondstil

106261
Predstavnici američkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost, Džon Erat i Bred Berkli upozorili su kosovske vlasti da će dalje inistiranje na taksama na proizvode iz centralne Srbije i BiH imati ozbiljne posljedice, uključujući i “moguće zatvaranje baze Bondstil” kod Uroševca, piše prištinska GazetaBlic.

– Ukoliko takse ne budu ukinute, uslijediće ozbiljne posljedice. Osim zabrane izdavanja viza i ukidanja pomoći sektoru bezbjednosti, neodustajanje od taksi i blokada dijaloga mogli bi navesti SAD da se povuku iz baze Bondstil – rekao je za prištinski dnevnik GazetaBlic neimenovani diplomata.

Isti izvor je rekao i da u Vašingtonu “postoje mišljenja da Kosovo postaje destruktivno, kao i da Srbija demonstrira više konstruktivnosti u vezi pravno obavezujućeg sporazuma, kojim bi se otključao zamrznuti konflikt”, navodi prištinski dnevnik.

Erat i Berkli, koji su se u prethodna dva dana sastali sa svim značajnijim političarima na Kosovu, takođe su prenijeli da “predstavljaju glas (američkog predsjednika Donalda) Trampa”.

Dvojica američkih zvaničnika, istovremeno, smatraju da dogovor Beograda i Prištine treba da bude postignut do kraja godine, kao i da bi neuspjeh na ovom planu za obje strane značio “stagnaciju na spoljnopolitičkom i unutrašnjem” planu.

 

Upozorenje američkih zvaničnika uslijedilo je poslije serije konfuznih poruka kosovskih zvaničnika o sudbini taksi na proizvode iz centralne Srbije i BiH.

Istovremeno, premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj iznio je detalje razgovora sa dvojicom zvaničnika Trampove administracije, kojima je poručio da takse ostaju, da se zalaže za sporazum u okvirima postojećih granica, što ne podrazumijeva, kako je rekao, republiku Milorada Dodika na Kosovu.

RTS

Check Also

138696

Umro glumac Igor Pervić

Srpski glumac Igor Pervić umro je jutros u svom stanu poslije duge bolesti. Ovu vijest …

Powered by Master Media (TM)