Breaking News
Home / Srbija / Noćas su kazaljke pomerene sat unazad i to MOŽDA POSLEDNJI PUT, a evo da li je prirodnije da ostanemo u ZIMSKOM ili LETNJEM računanju vremena

Noćas su kazaljke pomerene sat unazad i to MOŽDA POSLEDNJI PUT, a evo da li je prirodnije da ostanemo u ZIMSKOM ili LETNJEM računanju vremena

7X2k9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWW1JN01EQV8vYWU0YWYxY2M5ZTAzYzg3Y2U1OTFiZjU1MmI2NDAxMzEuanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB

 

Letnje računanje vremena u ovoj godini završeno je noćas pomeranjem kazaljki na časovnicima za jedan sat unazad, sa 03.00 na 02.00 sata. Srbija je noćas, najverovatnije po poslednji put, pomerala kazaljke na satu.

Letnje računanje vremena završeno je noćas, u tri sata iza ponoći, kada je časovnike trebalo vratiti sat unazad, odnosno na dva časa. Lepa vest je što smo noćas spavali sat duže.

Međutim, već sledeće godine ova praksa mogla bi da se promeni jer je Evropska komisija tokom ove godine predložila da se kazaljke više ne pomeraju dva puta godišnje, tako da bi poslednje pomeranje moglo da se desi već u martu.

Grafikon letnjeg i zimskog računanja vremenaFOTO: RAS SRBIJA
Grafikon letnjeg i zimskog računanja vremena

Kako će i gde biti, znače se u aprilu 2019. godine, do kada zemlje članice Evropske unije imaju vremena da odluče hoće li trajno izabrati zimsko ili letnje vreme. Isto važi i za Srbiju, koja će takođe odabrati ono vreme koje odaberu zemlje Unije, naravno ukoliko Narodna skupština usvoji Zakon o računanju vremena koji je krajem avgusta predložila Vlada Srbije.

 

 

Ono u čemu su saglasni i stručnjaci i Evropska komisija, jeste da je jedinstveno vreme definitivno bolje rešenje od pomeranja kazaljki dva puta godišnje.

Međutim, smatra se da je, ako se već bira, za podneblje Srbije pogodnije zimsko računanje jer je prirodnije dok je letnje, zapravo, uvedeno pre 35 godina, kada se mislilo da će letnje vreme omogućiti neke uštede.

Šta je prirodno, a šta ne?

Stručnjaci objašnjavaju da će, ako “na snazi” ostane letnje računanje vremena, u Srbiji 1. jula svitati u 5 ujutru i obdanica će trajati do 20.30. Međutim, u slučaju zimskog računanja, obdanica će trajati od 4 do 19.30, pa će onaj ko ustaje u 7 prespavati tri sata dnevnog svetla. Suština je u dve opcije: letnje vreme – neprirodno ali sa više sunca, i zimsko – prirodno, ali sa više mraka.

Uzimajući za primer 1. decembar, po zimskom računanju vremena obdanica traje od 7 do 16 sati, što bi bilo pomereno od 8 do 17, ako bi se računalo po letnjem modelu.

 

 

Isto vreme, bolje zdravlje

Period od nekoliko dana adaptacije nakon pomeranja kazaljki, negativno utiče na ljude, pokazuju neka istraživanja stranih stručnjaka.

Stanovništvo biva dekoncentrisano, umorno, mrzovoljno, a time i manje produktivno, čak je zabeležen i veći broj saobraćajnih nesreća.

Period adaptacije je individualan: od par dana do dva meseca. Međutim, korišćenjem jedinstvog vremena ove neprijatnosti bi bile izbegnute.

Evropska komisija organizovala je od 4. jula do 16. avgusta internet konsultacije o mogućoj promeni računanja vremena u Evropi. Od 4,6 milona Evropljana iz 28 zemalja članica Unije koji su učestvovali u anketi, 84 procenta podržžava ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena.

blic.rs

Check Also

konobari

“NUDE VEĆE ZARADE” Njemačka novim zakonom Hrvatskoj “preotima” sezonske radnike iz Srbije i BiH

  Kvote za uvoz stranih radnika ove godine su bile spas u posljednji tren, a …

Powered by Master Media (TM)