Breaking News
Home / Zanimljivosti / Naučnici napravili uređaj koji sakuplja vodu čak i u pustinji

Naučnici napravili uređaj koji sakuplja vodu čak i u pustinji

20180331143023_471378

 

Budući da globalno zagrivanje uzima sve više maha, mnoga područja na zemlji već se suočavaju sa nedostatkom pitke vode. Prema procjenama Ujedinjenih nacija, do 2050. godine više od pet milijardi ljudi biće zahvaćeno nestašicom vode.

Kako bi pomogli u rješavanju tog problema, inženjeri sa Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT) izumjeli su uređaj koji može da prikuplja vodu iz vazduha čak i u pustinjskim područjima.

Iako ovakav uređaj ne predstavlja posebnu novinu, naučnici tvrde da dosadašnji modeli nisu bili baš praktični.

Neki koriste rosu koju pretvaraju u vodu, za šta im je potrebna neka vrsta hladnjaka i mehanizam za kondenzaciju, koji troše previše energije. Drugi vodu sakupljaju vodu iz magle, što nije moguće izvesti u pustinjskim uslovima.

 

Novi model, međutim, uspjeva da sakupi 2,8 litara vode na dan zahvaljujući kristalinu. Vodena para se sakuplja u poroznom materijalu tokom hladnih noći. Kada sunce zagrije materijal, tekuća voda ponovno isparava, ali ovaj put upada u rezervoare gdje se ponovno kondenzuje i akumulira.

U poređenju sa drugim materijalima, ovi metalno-organski materijali (MOF) prikupljaju više vode i nije im potrebna velika promjena temperature. Takođe, ne sadrži pokretne djelove i ne treba im neku vrstu hladnjaka. Zbog svega toga ovaj uređaj ostvaruje veoma veliku energetsku efikasnost.

Uređaj je testiran u Arizoni, gdje su naučnici dokazali da može da radi u pustinjskim uslovima, u kojima je relativna vlažnost vazduha samo 10 odsto i u kojima gotovo da i nema rose.

 

Uređaj je, međutim, pokazao i neke slabosti. Na primjer, sakupio je samo 0,25 litra za 24 sata, dok je bio postavljen na krovu zgrade Univerziteta u Arizoni. Uređaj može da radi samo 24 sata, pa će inženjeri morti da pronađu način kako da produže taj vremenski period.

Ipak, uprkos nedostatcima, ovaj uređaj će sigurno pomoći u pronalaženju rješenja u slučajevima suše i nestašice pitke vode.

(geek.hr)

nezavisne.com

Check Also

28279352_2078427935733550_9126024276084115396_n-720x650

Srbija : ugovor na papiru više neće biti potreban

  Sezonske radnike u poljoprivredi od ove godine poslodavci će moći da angažuju elektronski, putem …

Powered by Master Media (TM)