Breaking News
Home / PRAVOSLAVLjE / NAPADI PREMA PRAVOSLAVNOJ CRKVI U CG: Mitropoliji 3.000, a Islamskoj zajednici 54.000 €

NAPADI PREMA PRAVOSLAVNOJ CRKVI U CG: Mitropoliji 3.000, a Islamskoj zajednici 54.000 €

05--_620x0

 

SVEGA 40.000 evra, od 200.000, koliko je budžetom crnogorskog Ministarstva za ljudska i manjinska prava bilo opredeljeno za pomoć verskim zajednicama, pripalo je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj. Ali, ni toliko nije dobila, već joj je isplaćeno nepunih deset odsto. Najviše novca prošle godine otišlo je na račun Islamske zajednice – 54.000, kanonski nepriznate CPC – 50.500, Katoličke crkve – 36.215 i Jevrejske zajednice 19.500 evra.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske dugo već upozoravaju da resorno ministarstvo obavlja raspodelu novca na osnovu nezakonitog akta, koji nije u skladu sa Zakonom o državnoj upravi. Protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, kaže za “Novosti” da su umesto zakonom propisanog pravilnika, na sceni nezakoniti kriterijumi koji “diktiraju” raspodelu budžetskih sredstava.

– Javnost mora da zna da su Mitropoliji od resornog ministarstva u 2018. godini uplaćena svega 2.842 evra! Ministarstvo se ponaša diskriminatorski, dok nadležni godinama na to ne reaguju, već ćute. Ovaj put lični pečat tome dao je ministar Mehmed Zenka – kaže Džomić. Nemam ništa protiv što se on hvali da je vernik i da ide u džamiju i klanja džumu, ali iz ove raspodele lepo se vidi da on favorizuje Islamsku zajednicu, kao i raspopa Miraša Dedeića i njegovu organizaciju.

Džomić dodaje kako je video da je Dedeiću Ministarstvo minulih godina uplaćivalo novac, čak i za dodatne kanale za Total TV, za polomljena stakla i za štošta drugo, a što nema nikakve veze sa verskim aktivnostima.

 

 

 

 

Cicijašluk državnih organa, međutim, nije uticao na veliku duhovnu obnovu u Crnoj Gori, koju je pre gotovo tri decenije započeo mitropolit Amfilohije. Svoj vidljivi izraz ona je dobijala i u obnovi hramova i manastira (oko 600 njih), izgradnji novih. Mnogi vernici stali su u red najvećih ktitora srpskog roda, poput Novaka Đokovića, koji je, na primer, pomogao izgradnju Crkve Svetog arhangela Mihaila u Jasenovom Polju kod Nikšića, kraju njegovih predaka. Na listi donatora je i Mateja Kežman, proslavljeni fudbaler.

Novak Đoković sa Amfilohijem u Jasenovom Polju

Tu je i ktitor Miodrag Daka Davidović iz Nikšića, koga je patrijarh srpski Irinej odlikovao Ordenom Svetog Save prvog stepena, a od mitropolita Amfilohija dobio je Orden Svetog kralja Milutina, za nemerljiv doprinos u obnovi manastira Ostrog i pravoslavnih svetinja širom Crne Gore, Srbije, Kosova i Metohije, Svete Gore.

 

 

Manastir Svetog Save u Orlini (Golija), građen je sedam godina, opet zahvaljujući trudu Miodraga Davidovića. Unutrašnjost hrama ikonopisale su zlatne ruke oca Lazara, a ikonostas profesora mr Mirka Toljića. Ova golijska lepotica izdigla se iznad celog kraja i jednako se vidi iz Crne Gore i Hercegovine.

ORDEN Miodrag Daka Davidović / Foto V. K.

I MILO POMAGAO

SABORNI hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, posle dve decenije gradnje, nikao je na Momišićima, nekadašnjem metohu Hilandara. Kamen temeljac za izgradnju hrama, 9. avgusta 1993, postavila su tri patrijarha: vaseljenski Vartolomej, srpski Pavle i moskovski Aleksije. Izgradnju hrama u to vreme zdušno su pomogli Vlada Crne Gore, tadašnji premijer Milo Đukanović, kao i Momir Bulatović, koji je obavljao najveće državničke poslove.

 

novosti.rs

Check Also

162964

Crna Gora potpuno zatvorila jedan granični prelaz prema Srbiji, uvela stroge mjere (FOTO)

Crnogorsko Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je da potpuno zatvori granični prelaz …

Powered by Master Media (TM)