Breaking News
Home / Zanimljivosti / Gastronomija / Najstarije jelo sa kraljevske trpeze! Spremite piletinu koju su Nemanjići obožavali! (RECEPT)

Najstarije jelo sa kraljevske trpeze! Spremite piletinu koju su Nemanjići obožavali! (RECEPT)

shutterstock_368851535_1000x0

 

Ovaj recept datira iz 1196. godine. Tačnije, te godine je ovo jelo služeno na dvoru Stefana Prvovenčanog. To je jedno od najstarijih poznatih jela koja su služena na dvorovima Nemanjića.

Za vreme vladavine Nemanjića, od kraljeva Radoslava i Milutina, preko cara Dušana i poslednjeg, Uroša, kulinarstvo u Srbiji je bilo rame uz rame sa evropskim, a u nekim segmentima i ispred mnogih evropskih država.

Na dvoru i u kućama bogate vlastele jelo se kako i dolikuje tom staležu. Na trpezi je bilo obilje divljači, ribe, svih vrsta mesa, pernate živine, suvog mesa i slanine. Jelo je imalo izuzetnu važnost na dvoru.

 

Piletina, ručak, meso

Foto: Profimedia

Privreda uopšte, a naročito pčelarstvo imalo je svoje najveće uspone za vreme srednjevekovnih srpskih vladara dinastije Nemanjića. Pčelarstvo je pored manastirskog i crkvenog, bilo jedna od najznačajnijih privrednih grana stanovništva. U to vreme med i vosak bili su izvozni artikli. Pčelari – uljari koji su se starali o pčelama, bili su oslobođeni drugih poslova.

Med

Foto: Shutterstock

Jela koja su u svom sastavu imala med, bila su posebno cenjena i predstavljala su svojevrsne specijalitete. Takvim su se smatrali lepinja sa sirom zaslađena medom, kuglice od sira i ovsa prelivene medom, kao i šnicle pečene u svinjskoj masti, takođe zaslađene medom. Medovina je bilo omiljeno piće u to doba, naročito u krajevima u kojima nije bilo vinove loze.

 

Recept za piletinu u sosu:

Pileće meso od grudi blago se osoli i dobro utrlja medom. Odstoji dva sata da se rashladi. Uvalja se u pšenično brašno i prži na masti dok ne dobije zlatnožutu boju. U posudu gde se meso pržilo sipaju se belo vino, beli luk i malo majčine dušice. Tim sosom meso se prelije i potom služi.

piletina

Foto: shutterstock

Novosti/A.B.

Check Also

448979945e635f3bef7ca937378833_v4_big

Kralj sireva: Švajcarski grijer proglašen najboljim sirom na svetu

  Grijer iz Švajcarske proglašen je najboljim sirom za ovu godinu na svetskom takmičenju sira …

Powered by Master Media (TM)