Breaking News
Home / Na današnji dan / Na današnji dan 21. novembar

Na današnji dan 21. novembar

dejton-americkavojska-viki_1511252512.529x350

1995 Nakon tronedeljnih pregovora, u vojnoj bazi Rajt Petersonu američkom gradu Dejton predsednici Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, Franjo Tudjman, Alija Izetbegović i Slobodan Milošević parafirali su mirovni sporazum kojim je okončan rat u Bosni.

****

1694 Rodjen je francuski filozof, pisac i istoričar Fransoa Mari Arue (Francois Marie Arouet), poznat kao Volter (Voltaire), jedan od najznačajnijih mislilaca evropskog prosvetiteljstva u 18. veku (“Kandid”, “Eseji o običajima i duhu nacije”, “Filozofska pisma”, “Traktat o metafizici”).

1783 Francuzi Fransoa Pilatr de Rozije (Francois Pilatre, Rosier) i Fransoa Loran (Francois Laurent) izveli su prvi uspešan let balonom napunjenim toplim vazduhom, preletevši iznad Pariza za 25 minuta razdaljinu od osam kilometara.

1806 U nameri da ekonomski slomi protivnika, Napoleon Bonaparta (Bonaparte) objavio je Berlinski dekret o blokadi Velike Britanije, koji je uključivao i zabranu pristajanja britanskih brodova u sve evropske luke.

1844 Umro je ruski pisac Ivan Andrejevič Krilov. Izdavač humorističkih časopisa i autor satiričnih “pisama”, najveću popularnost je stekao basnama koje je pisao po uzoru na Ezopa inspirišući se i ruskim folklorom.

1869 Rodjen je srpski pravnik i istoričar Slobodan Jovanović, profesor Beogradskog univerziteta, predsednik Srpske kraljevske akademije, najznačajniji srpski pravni pisac i teoretičar države u 20. veku. Tokom Drugog svetskog rata bio je predsednik jugoslovenske emigrantske vlade u Londonu (1942-43), a posle rata komunističke vlasti su ga u odsustvu osudile na 20 godina zatvora.

1877 Tomas Edison (Thomas) je objavio pronalazak fonografa.

1916 Umro je Franc Jozef I (Franz Josef), austrijski car od 1848, a od 1867. car i kralj Austro-Ugarske monarhije. Godine 1878. okupirao je, a potom anektirao Bosnu i Hercegovinu. Atentat na njegovog bratanca nadvojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu 1914. iskoristio je za obračun sa Srbijom. Smatra se da je taj atentat bio i neposredan povod za početak Prvog svetskog rata. Nasledio ga je Karlo I, poslednji vladar carstva koje se nakon rata raspalo.

1937 Osnovana je Muzička akademija u Beogradu, koja je 1973. dobila status fakulteta.

1938 Nemačka je okupirala sudetsku oblast u Čehoslovačkoj i priključila je nemačkom Rajhu.

1963 Rimokatolički Vatikanski koncil odobrio je upotrebu domicilnog jezika u crkvenim obredima umesto latinskog.

1974 U eksplozijama koje su u dva paba u engleskom gradu Birmingemu podmetnuli pripadnici Irske republikanske armije poginula je 21 osoba, a 162 su ranjene.

1977 U jugoistočnoj Indiji ciklon je usmrtio oko 3.000 ljudi a ogromni talasi su zbrisali čitava sela.

1981 Umro je srpski pisac i istoričar umetnosti i književnosti Milan Kašanin, pre Drugog svetskog rata direktor Narodnog muzeja u Beogradu i Muzeja kneza Pavla, a posle rata Galerije fresaka (“Dva veka srpskog slikarstva”, “Umetnost i umetnici”).

1994 Avijacija NATO je sa 36 bombardera iz baza u Italiji izvršila napad na aerodrom Udbine. Napad je usledio nakon pisma Franje Tudjmana UN u kojem je predsednik Hrvatske optužio krajiške Srbe da sa tog aerodroma vrše napade na Bosnu i Hercegovinu. To je bila najveća vazdušna operacija Severoatlantskog pakta od njegovog osnivanja 1949.

1995 Argentina je izručila Italiji nacističkog oficira Eriha Pribkea (Erich Priebke) odgovornog za masakr 335 civila u Drugom svetskom ratu.

2000 Napadom na policijsku stanicu u selu Končulj, u kojem su poginula četiri pripadnika srpskih snaga bezbednosti, obnovljeni su sukobi naoružanih Albanaca i srpskih snaga u Kopnenoj zoni bezbednosti na jugu Srbije.

2002 Medjunarodni tužilac na Kosovu Antoni Rič podigao je optužnicu protiv nekadašnjeg komandanta OVK Rustema Mustafe, zvanog Remi i još trojice bivših pripadnika OVK za ratne zločine na Kosovu od avgusta 1998. do sredine juna 1999.

2004 U Ukrajini je održan drugi krug predsedničkih izbora, posle kojih su, zbog izborne kradje, na ulicama Kijeva izbili protesti više hiljada pristalica kandidata opozicije Viktora Juščenka. Višednevna kriza u zemlji okončana je, 3. decembra, kada je Ustavni sud doneo odluku da se drugi izborni krug poništi i zakažu novi izbori za 26.decembar, na kojima je Juščenko izabran za predsednika Ukrajine.

2006 U Beogradu je umrla kompozitorka, pijanistkinja i pesnikinja Ksenija Zečević.

2011 Preminula je En Mekafri (Anne McCaffrey), spisateljica, jedna od najpoznatijih žena u naučnoj fantastici, autorka serijala epske fantastike “Zmajevi jahači Perna”, dobitnica dve najznačajnije nagrade za SF/F stvaralaštvo: Hugo i Nebula.

2012 Evropski pokret u Srbiji (EPuS) obeležio je 20 godina postojanja.

2012 Mongolija je postala 57. zemlja članica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

2014 Burkina Faso dobila je civilnu prelaznu vladu sa diplomatom Mišel Kafandom na čelu, pošto je predsednik Blez Kompaore posle nasilnih protesta podneo ostavku nakon 27 godina na vlasti. Privremena vlada je opstala do sredine septembra 2015. kada je vojska Burkine Faso preuzela vlast u zemlji samo nekoliko nedelja pre zakazanih izbora.

2015 U Kuala Lumpuru (Malezija) održan je dvodnevni sastanak Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) koja okuplja 10 zemalja, i na kojem je jedna od glavnih tema bila borba protiv terorizma.

beta.rs

Slušajte Radio Višegrad uživo od 08:00 do 18:00 časova.

About admin

Check Also

dzon-lenon-yt_1512721935.506x350

Na današnji dan 8. decembar

1980  –  U Njujorku je ubijen bivši član “Bitlsa” Džon Lenon (John Lennon). Ubio ga …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by Master Media (TM)