Breaking News
Home / Srbija / NA 75. GODIŠNJICU OD OSLOBAĐANJA Film o stradanju u Jasenovcu pričaju kroz lik djevojčice Dare

NA 75. GODIŠNJICU OD OSLOBAĐANJA Film o stradanju u Jasenovcu pričaju kroz lik djevojčice Dare

dara-iz-jasenovca

 

Nakon osam decenija od strašnih zločina u Jasenovcu, najzad stiže projekat od nacionalnog značaja. Najavljena je premijera filma “Dara iz Jasenovca”, u režiji Predraga Gage Antonijevića.

Na konferenciji za medije održanoj u Vladi Srbije, Antonijević je najavio premijeru svog novog filma “Dara iz Jasenovca” za proljeće 2020. godine, kada će se navršiti i 75 godina od oslobođenja logora Jasenovac.

Prisutnim medijima obratili su se Majkl Barenbaum, američki ekspert za holokaust i stručni konsultant na filmu, Jelena Trivan, predsjednica UO Filmskog centra Srbije, Predrag Gaga Antonijević, reditelj filma, Nataša Drakulić, scenaristkinja filma, Biljana Čekić, koja igra glavnu ulogu djevojčice Dare i Marko Janketić, koji u filmu igra Vjekoslava Luborića.

– Ovakav film potreban je i nama i svijetu. Osjećamo u isto vrijeme čast i zadovoljstvo, ali i jedno veliko breme, s obzirom na to da želimo da izbjegnemo uplitanje politike i fokusiramo se na emotivnu priču pojedinca – rekao je Antonijević.

 

 

 

 

Reditelj je naglasio da uprkos tome što se film bavi osjetljivim temama, nezapamćenim stradanjima u logoru Jasenovac i tragičnim istorijskim činjenicama koje po prvi put na ovaj način prikazujemo svijetu, on će takođe biti i edukativnog karaktera, prikladan za prikazivanje u školskim ustanovama.

– U pitanju je ogromna priča o tragediji i zlu, koja može biti ispričana na više načina. Mi smo se opredijelili za priču kroz Daru i njenu porodicu. Dara je kompozitni lik, a predstavlja svu djecu koja su prošla kroz slično iskustvo, pa će i čitav film biti na njenim leđima – dodao je.

Film “Dara iz Jasenovca” projekat je od nacionalnog značaja, koji je podržao i Filmski centar, čija se predsjednica Jelena Trivan, tom prilikom obratila medijima.

– Ovo je projekat iza kojeg je država stala, film koji se snima gotovo isključivo uz pomoć Vlade Republike Srbije. Osjećam i neku vrstu odgovornosti što kao država nismo našli ranije vremena, interesa, snage i novca da ovakav film snimimo. Skoro osam decenija će se navršiti kako su se strašni zločini dogodili u Jasenovcu, a da Srbija nije na jedan istoriografski i umjetnički način ispričala priču o tome. Drago mi je što će se to sada desiti i što u Filmskom centru prepoznajemo značaj nacionalnih i istorijskih tema.

 

 

Majkl Barenbaum, stručni konsultant na filmu, istakao je da moć priče leži u priči pojedinaca, u kojoj vidimo kako nesreća, ubistva i užasi utiču na jednu osobu, a naročito na život jednog nevinog djeteta. Profesor je pomenuo stihove jednog pjesnika u kojima stoji da je smrt djeteta zapravo gubitak beskrajnih mogućnosti.

– To je napad na budućnost, jer se djeca ne mogu smatrati neprijateljima. Snaga filmova ogleda se u tome da nas informišu ne samo intelektualno, već i da nas emotivno dirnu. Kroz ličnu priču moguće je osvijetliti i suočiti se sa okrutnošću i užasima koji su se desili – objasnio je profesor Barenbaum.

(B92)

Check Also

945BFA58-8560-4182-94BC-9B93258CA95A

Vidovdan: Najvažniji datum u srpskoj istoriji (FOTO/VIDEO)

  Od Kosovske bitke 1389. godine, preko Sarajevskog atentata 1914, Rezolucije Informbiroa 1948. Miloševićevog uzleta …

Powered by Master Media (TM)