Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / Morbile stigle u Srpsku

Morbile stigle u Srpsku

20190320121417-280851

 

Dvadesetčetvorogodišnji mladić iz Istočnog Sarajeva prvi je pacijent u RS ove godine kod koga je potvrđena zaraza morbilama.

Infektolog u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu Žanka Eranović istakla je za “Glas Srpske” da je oboljeli mladić hospitalizovan prošle sedmice, te da je već pušten kući.

–  Mladić je primljen sa kliničkom slikom morbila, a analizom krvi bolest je potvrđena. Nije bilo komplikacija tako da je krajem prošle sedmice pušten kući. Imao je kontakt sa prijateljima iz Federacije BiH i tako se zarazio – rekla je Eranovićeva i dodala da je mladić navodno uredno vakcinisan, ali da nema pismenih podataka o tome.

 

 

Iz Instituta za javno zdravstvo RS juče su saopštili da je to prvi slučaj morbila prijavljen u Srpskoj od početka godine.

– Svakodnevno pratimo situaciju na području RS i FBiH, pogotovo jer je u Kantonu Sarajevo proglašena epidemija morbila gdje je od početka godine prijavljeno 113 oboljelih – saopštili su iz Instituta.

Dodali su da je obuhvat vakcinacije protiv morbila, rubeole i parotitisa posljednjih godina u Srpskoj bio niži od neophodnih 95 odsto, te da je zbog toga neophodno intenzivirati mjere za sprečavanje širenja bolesti. S tim u vezi uputili su dopise domovima zdravlja, privatnim ambulantama porodične medicine i privatnim pedijatrijskim ambulantama u RS.

– Male boginje su vrlo zarazna virusna bolest, koja se prenosi kapljičnim putem. Pad kvaliteta kolektivnog imuniteta i porast broja osjetljivih osoba predstavlja prijetnju od ponovnog epidemijskog javljanja bolesti – navodi se u saopštenju.

 

 

Istakli su da imunizacija predstavlja prioritet bez kojeg nije moguće postići adekvatnu zaštitu djece u periodu kada su najosjetljivija na infekciju, kao i na komplikacije infekcije, niti je moguće ostvariti kvalitetan kolektivni imunitet i spriječiti potencijalne epidemije.

Iz Instituta su podsjetili da se MRP vakcina, prema programu obavezne vakcinacije u Srpskoj daje u dvije doze, sa navršenih godinu i šest godina starosti djece, odnosno pred upis u osnovnu školu. Naveli su da je potrebno da djeca dobijaju MRP vakcinu na vrijeme, a u slučaju kašnjenja, propuštene doze treba što prije nadoknaditi.

 

glassrpske.com

Check Also

278160EE-E386-4302-ACB9-AB09841BC31C

Ministarstvo naložilo odstrel divljih svinja zbog afričke kuge

  Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske donijelo je jasne akte kojima je propisan aktivan odstrel divljih …

Powered by Master Media (TM)