Breaking News
Home / Zanimljivosti / Kuće i vrt / Moderno uređenje potkrovlja

Moderno uređenje potkrovlja

Moderno uređenje potkrovlja u Dobanovcima 665

 

 

Pogledajte kako je arhitektonski studio Modelart Arhitekti neiskorišćeni tavan kuće transformisao u Dobanovcima u perfektno uređen, prijatan i svetao životni prostor.

 

“Kuća u Dobanovcima predstavlja projekat adaptacije tavanskog u stambeni prostor. Veliki izazov je bilo prilagoditi postojeću konstrukciju novoj nameni, a pritom održati tradicionalni izgled, i ne narušiti postojeći kontekst i ambijent”, navodi se iz studija.

 

 

Glavni arhitekti i osnivači studija “Modelart Arhitekti” Dejan Mitov, Jelena Mitov i Krsto Radovanović, u okviru ovog projekta uredili su ukupnu površinu od 166 kvadratnih metara.

 

 

Po želji investitora, osim podne konstrukcije, ojačana je i krovna konstrukcija, čime su stvoreni uslovi za ugradnju 28 krovnih prozora.

 

 

Na taj način je od mračnog i neuređenog tavana stvoreno zdravo, funkcionalno i udobno potkrovlje.

 

 

Centralni deo potkrovlja zauzima prostran dnevni boravak sa povezanom kuhinjom. Iz te dnevne zone prelazi se u privatne prostorije koje su smeštene sa oba kraja kuće.

 

 

Sa jedne strane nalazi se glavna spavaća soba sa kupatilom, dok se na drugom kraju nalazi manja spavaća soba sa izdvojenim prostorijama za rad i dnevne aktivnosti, garderober i još jedno kupatilo.

 

 

U izdvojenom delu potkrovlja do kojeg se dolazi zasebnim stepenicama nalazi se još jedna spavaća soba.

 

 

Jednu od glavnih uloga u uređenju i transformaciji prostora imali su brojni krovni prozori, čiji su tip i pozicija odabrani detaljnom analizom količine dnevnog svetla i optimalne prirodne ventilacije potkrovlja.

 

 

U dnevnoj sobi centralnu poziciju zauzimaju tri krovna prozora koji se, zahvaljujući rasklopivoj konstrukciji, pretvaraju u krovnu terasu.

 

 

Osim obilja dnevne svetlosti, rasklopivi prozori obezbeđuju i lepši pogled ka dvorištu.

 

 

Foto: Stefan Ivković

kucastil.rs

Check Also

hazelnuts-73940_960_720

Kako da čuvate lešnike

  Posle sakupljanja, lešnike treba prosušiti jer obično sadrže oko 30 % vlage, a treba …

Powered by Master Media (TM)