Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / MITROPOLIT HRIZOSTOM SLUŽIO PARASTOS MITROPOLITU NIКOLAJU

MITROPOLIT HRIZOSTOM SLUŽIO PARASTOS MITROPOLITU NIКOLAJU

HRIZOSTOM-LITURGIJA

VIŠEGRAD – U manastiru Uspenija Presvete Bogorodice u Dobrunu njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom prvi put je, nakon ustoličenja, služio svetu arhijerejsku liturgiju.

Nakon svete liturgije na grobu blaženopočivšeg mitropolita Nikolaja, koji se nalazi u porti manastira, služen je parastos.

Mitroplit Hrizostom je za mitropolita Nikolaja rekao da je ovaj arhipastir bio poseban revnitelj za božije i djelo naroda a njegovo isticanje započeto je na beogradskoj bogosloviji i Кosovu zatim u Dalmaciji , Australiji pa i ovdje.

„ Samo kad pogedate ovaj manastir ovdje to je djelo njegove revnosti i ljubavi. On je jednu svetinju koja je davno bila satrvena i uništena uspio da ponovo podigne i učini ovako velikom i znamenitom među manastirima naše crkve“, dodao je mitropolit Hrizostom.

To je bio samo dio onoga što je za života mitropolit Nikolaj uradio i ostavio svojoj crkvi i generacijama „, naglasio je mitropolit Hrizostom.

“ A nisu samo manastiri u pitanju je i njegov veliki rad kao nastavnika, pedagoga, rektora kao čovjeka koji je vaspitavao tolike generacije studenta i bogoslova. On je svoj djelo radio u teška vremena i u teškim prilikama u periodu komunizma, rata i poratnim prilikama “, naglasio je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom je rekao i da će mitropolit Nikolaj biti upamćen i po tome što je bio neumoran radnik na polju obnove crkve, svega onoga što je bilo upropašteno, devastirano i palo vraćajući mu stari sjaj i čineći ga još ljepšim.

Mitropolit dabrobosanski Nikolaj umro je 28.oktobra 2015. u 88 godini života.

R. TASIĆ-visegradskevijesti.com

Check Also

B0312855-7072-4B18-AF8E-44A5027823F4

Lokalne autobuske linije biće nastavljene od sredine maja

  Prevoz putnika na relaciji Višegrad – Gornja Lijeska – Višegrad i Višegrad – Vardište …

Powered by Master Media (TM)