Breaking News
Home / BIH / Republika Srpska / Aktuelnosti RS / MISIJA Fočanski fakultet želi obrazovanjem da zadrži mlade u Srpskoj

MISIJA Fočanski fakultet želi obrazovanjem da zadrži mlade u Srpskoj

medicinski-fakultet-prezentacija5-foto-s-r-mrkonjic

 

Obrazovanje visokostručnih kadrova iz oblasti medicine, koji bi svojim znanjem pomogli promociji i širenju zdravstvene zaštite i modernizaciju Republike Srpske, BiH i čitavog regiona, misija je Medicinskog fakulteta u Foči.

Ovo su istakli predstavnici ove visokoškolske institucije predstavljajući svoj nastavni plan i program učenicima Srednje medicinske škole u Bijeljini.

Vizija Medicinskog fakulteta u Foči je savremena obrazovna institucija u oblasti biomedicine i zdravstva, koja je snažan, pouzdan i kompetentan partner u školovanju kvalitetnih kadrova, vrhunski osposobljenih da odgovore na sve izazove moderne medicine i specijalne edukacije i rehabilitacije.

 

 

Nastavni proces

Pažnja se posvećuje nastavnom i naučnom procesu, kako bi se omogućili uslovi profesorima i studentima da se bave i naučno-istraživačkim radom.

– Privući mlade ljude, pružiti im mogućnost za kvalitetne studije i zadržati ih na ovim prostorima, naš je cilj – istakla je pomoćnik dekana za međunarodnu saradnju i projekte Medicinskog fakulteta u Foči prof. dr Biljana Mijović.

Ona je objasnila da je u tom kontekstu osnovan 2013. godine Centar za biomedicinska istraživanja.

– Centar je istovremeno dostupan našoj akademskoj zajednici i drugim fakultetima iz okruženja, našeg univerziteta i drugih univerziteta, ali i našim studentima koji žele od prve godine da se bave naučno-istraživačkim radom. Pored ovog centra posluje i Centar za stomatologiju, koji je nastavna baza našim studentima na Stomatološkom fakultetu u okviru koga se pružaju usluge iz oblasti bolesti usta i zuba, dječje preventivne stomatologije i protetike – podsjetila je Mijovićeva.

Studenti

Na četiri studijska programa – medicini, stomatologiji, zdravstvenoj njezi i specijalnoj edukaciji i rehabilitaciji, godišnje se upiše oko 180, a diplomira oko 150 studenata.

Stomatolog Sanja Mitrović iz Bijeljine bivši je student Medicinskog fakulteta. Savjetuje srednjoškolcima da se opredijele baš za ovu visokoškolsku instituciju.

– Dobri profesori, dobra praksa, a studenti mogu da usvoje mnogo znanja, praktičnog i teorijskog. I najvažnije je to što se njihov rad i trud na kraju isplate – kaže mlada doktorka.

Učenici Medicinske škole u Bijeljini s pažnjom su slušali predavače. Većina učenika završnih razreda namjerava da nastavi studij na nekom od studijskih programa ovog fakulteta.

Humana profesija

Andrijana Ostojić došla je, kaže, da se upozna sa planom i programom koji nude.

– Želim da studiram stomatologiju. Znam da to zahtijeva mnogo truda, ali biću uporna – kaže Andrijana.

I Cica Jeftić namjerava da studira medicinu.

– Ljekarska profesija je veoma humana. Nije lako postati doktor, ali trudiću se. Osim mukotrpnog učenja, bitni su i drugi uslovi. Raspitaću se o uslovima na drugim fakultetima u okruženju, ali razmotriću ovaj u Foči – kaže učenica četvrtog razreda Srednje medicinske škole u Bijeljini.

 

Nastava na engleskom jeziku

Medicinski fakultet u Foči osnovan je 1993. godine, a upisalo ga je više od 4.000 studenata. Na ovoj visokoškolskoj instituciji kažu da su studenti njihovi najbolji ambasadori. Najavljuju da će od oktobra organizovati i nastavu na engleskom jeziku.

Student četvrte godine i predsjednik Studentskog saveza Medicinskog fakulteta u Foči Nemanja Mitrović predočio je bijeljinskim srednjoškolcima šta moraju da ispune, ali i kakvi su uslovi školovanja.

– Mnogo je to žrtvovanja i odricanja, ali poziv ljekara i stomatologa nema cijenu. Naši studenti imaju dobre uslove, vrhunske predavače, odlične smještajne kapacitete, sve ono što jedan student treba da ima – kaže ovaj vrijedni mladić.

 

srpskainfo.com

Check Also

974695E4-AD87-4C9F-9B51-584987183144

Mjere produžene do 13. aprila (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Republički štab za vanredne situacije …

Powered by Master Media (TM)