Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / Ministarstvo prosvete i kulture RS priprema novi zakon: Ćirilici status glavnog pisma u Srpskoj

Ministarstvo prosvete i kulture RS priprema novi zakon: Ćirilici status glavnog pisma u Srpskoj

MUzk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTWpNN01EQV8vMjY3NGQwYTlmZTU1ZjVmNzA4N2QwNzBlMzYwMzQ0MWMuanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB

Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske radi na pripremi zakona kojim bi ćirilica bila normirana kao glavno pismo u RS, saznaje “EuroBlic”.

Izvori našeg lista otkrivaju da bi navedeno zakonsko rešenje, kojim bi svim republičkim institucijama i ustanovama bilo propisano obavezno korištenje ćirilice, skoro pa doslovno bilo prepisano iz pripremanog novog zakona u Srbiji. Time bi, praktično, bili ispunjeni i zaključci iz još neusvojene Deklaracije o zaštiti srpskog jezika i kulture koju su u julu prošle godine najavili predsednici Srbije i RS.

– Radne grupe zadužene za pripremu zakona rade punom parom. Realno je očekivati da bi se novi zakon mogao naći pred poslanicima Narodne skupštine RS najkasnije za tri do četiri meseca – otkrivaju naši izvori.

U navedenom zakonu bi se tako, kako saznajemo, između ostalog trebala naći i odredba da je ćirilica matično pismo srpskog naroda te da je zbog toga obavezno njeno korištenje u službenoj prepisci svih republičkih institucija, javnih i naučnih ustanova, organa lokalne samouprave, preduzeća, kao i medija u kojima je većinski vlasnik država. Za one koji ne budu poštovali odredbe ovog zakona bile bi predviđene oštre novčane kazne.

– Ovim zakonom će praktično biti prevaziđene i prepreke koje su postojale oko najavljivane Deklaracije o zaštiti srpskog jezika i kulture. Iako su predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik još pre godinu dana obećali usvajanje takve deklaracije zbog pritisaka sa Zapada do njenog formalnog potvrđivanja u parlamentima RS i Srbije nije došlo. Planiranim zakonom biće provedeno sve ono što je predviđeno delaracijom. To ne znači da će latinica biti izbačena iz upotrebe, već da će ona biti korištena isključivo kao pomoćno pismo – ističu naši sagovornici.

Ministar prosvete i kulture RS Dane Malešević juče je bio nedostupan za komentar o ovoj temi. S druge strane, poznati srpski lingvista Miloš Kovačević za “EuroBlic” potvrđuje da su ljudi od struke još u maju ove godine počeli da rade na pripremi zakona koji će, kako kaže, zaštititi ćirilicu u Srpskoj i postaviti je na mesto koje joj pripada.

Blic.rs

Check Also

Vantjelesna-oplodnja

OPŠTINE I GRADOVI DALI 445.400 KM Vlada Srpske zagovara da lokalne zajednice nastave sa finansiranjem vantjelesne oplodnje

  Vlada Republike Srpske prihvatila je danas informaciju o učešću lokalnih zajednica u finansiranju vantjelesne …

Powered by Master Media (TM)