Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / Ministarstvo naložilo odstrel divljih svinja zbog afričke kuge

Ministarstvo naložilo odstrel divljih svinja zbog afričke kuge

278160EE-E386-4302-ACB9-AB09841BC31C

 

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske donijelo je jasne akte kojima je propisan aktivan odstrel divljih svinja u svim lovištama, a posebno u lovištima koja graniče sa Republikom Srbijom.

 

 

U saopštenju Ministarstva navodi se da su Akti doneseni s obzirom na pojavu afričke kuge svinja u Republici Srbiji, kao i na pojavu šteta na poljoprivrednim usjevima koje pričinjavaju divlje svinje u Republici Srpskoj.

Istovremeno, od odstrijeljenih divljih svinja uzimaće se uzorci koji će u saradnji sa Veterinarskim institutom Dr Vaso Butozan biti ispitivani na pojavu afričke kuge svinja, navodi se u saopštenju.

Takođe, s ciljem sprečavanja šteta koje pričinjava medvjed širom lovišta Srpske Ministarstvo poljoprivrede je svim lovištima izdalo obavještenje da se, bez obzira na vrijeme lovostaja može izvršiti vanredni odstrel medvjeda ukoliko predstavlja neposrednu opasnost po život i zdravlje ljudi, ili imovinu, odnosno ukoliko pričinjava štetu.

 

 

Ministarstvo poljoprivrede navodi da se odstrel, kao i mjere gajenja, zaštite i korišćenja ove vrste divljači sprovode isključivo u skladu sa zakonskim propisima i planskim dokumentima u lovištu.

 

Rtrs

Check Also

20200112110222_577974

Još 33 nove usluge u zdravstvenom sistemu Srpske

    Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u ovoj godini počinje da finansira 33 nove …

Powered by Master Media (TM)