Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / Ministarstvo naložilo odstrel divljih svinja zbog afričke kuge

Ministarstvo naložilo odstrel divljih svinja zbog afričke kuge

278160EE-E386-4302-ACB9-AB09841BC31C

 

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske donijelo je jasne akte kojima je propisan aktivan odstrel divljih svinja u svim lovištama, a posebno u lovištima koja graniče sa Republikom Srbijom.

 

 

U saopštenju Ministarstva navodi se da su Akti doneseni s obzirom na pojavu afričke kuge svinja u Republici Srbiji, kao i na pojavu šteta na poljoprivrednim usjevima koje pričinjavaju divlje svinje u Republici Srpskoj.

Istovremeno, od odstrijeljenih divljih svinja uzimaće se uzorci koji će u saradnji sa Veterinarskim institutom Dr Vaso Butozan biti ispitivani na pojavu afričke kuge svinja, navodi se u saopštenju.

Takođe, s ciljem sprečavanja šteta koje pričinjava medvjed širom lovišta Srpske Ministarstvo poljoprivrede je svim lovištima izdalo obavještenje da se, bez obzira na vrijeme lovostaja može izvršiti vanredni odstrel medvjeda ukoliko predstavlja neposrednu opasnost po život i zdravlje ljudi, ili imovinu, odnosno ukoliko pričinjava štetu.

 

 

Ministarstvo poljoprivrede navodi da se odstrel, kao i mjere gajenja, zaštite i korišćenja ove vrste divljači sprovode isključivo u skladu sa zakonskim propisima i planskim dokumentima u lovištu.

 

Rtrs

Check Also

01E8B4B1-8419-49E0-9B6C-B06D513C54DF

MAJKE SIGURNE, POSLODAVCI RASTEREĆENI Otkrivamo šta donosi novi zakon o dječjoj zaštiti

  Izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti RS, koje će na snagu stupiti sljedeće …

Powered by Master Media (TM)