Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Minić – Кoordinacijom svih službi do rezultata

Minić – Кoordinacijom svih službi do rezultata

325799330_481122077528375_723468057587617149_n

 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić konstatovao je da je Višegrad spremno dočekao najavljenu prognozu i da su zbog takve reakcije štete minimalne.

Minić je rekao da je na sastanku sa načelnikom opštine Mladenom Đurevićem zaključeno da je potreban jedinstven sistem koji će pratiti, uzbunjivati i usklađivati hidrometerologiju i hidrologiju za cijelu Republiku Srpsku.

 

 

On je napomenuo da koordinacija između hidroelektrane, opštine, civilne zaštite pokazuje kako treba u konkretnim slučajevima da se radi. „Razgovarali smo da se napravi specifikum plana za svaku lokalnu zajednicu u Republici Srpskoj, a Vlada Republike Srpske stoji na raspolaganju da da podršku da znamo da li ćemo imati velike padavine i šta je to što će se preduzimati. Mogu da pohvalim rukovodstvo opštine Višegrad, ali i rukovodstvo hidroelektrane jer je u saradnji sa hidroelektrana uzvodno i nizvodno praćena situacija. Protok je bio 2.200 kubika, a nema ni blizu štete kako to je bilo ranije“, istakao je Minić.

On je naglasio da se razgovaralo i o projektima vezanim za resorno ministarstvo. „Agrarni budžet za ovu godinu je 180 miliona i sugurno je da će registrovani poljoprivredni proizvođači iz opštine Višegrad biti njegovi konzumenti.

Apel svima koji žele da učestvuju u raspodjeli ovih sredstava da se registruju“, rekao je Minić.

Minić je podsjetio da će u ime Vlade Republike Srpskeposjetiti Bijeljinu kako bi se ispratila situacija u tom dijelu Srpske.
Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević izrazio je zahvalnost zbog pravovremenog reagovanja svih nadležnih od republičkog do lokalnog nivoa, nisu prouzrokovale štete kakvih je bilo u minulim godinama.

„Želim da se zahvalim Vladi RS, nadležnom ministarstvu, Javnoj ustanovi „Vode“Srpske, Hidrometeorološkom zavodu, Civilnoj zaštiti RS, kao i HE „Višegrad“ koji su na vrijeme organizovali i upozorili sve opštine od Višegrada pa do Trebinja da na vrijeme izvrše sve potrebne pripreme, upozore stanovništvo i animiraju sve nadležne službe da spremno dočekamo te velike padavine.

 

 

HE „Višegrad“ je u saradnji sa opštinom, uz preporuke nadležnih pravpvremeno reagovala tako da nismo imali materijalnih šteta kao što je bilo minulih godina“, rekao je on.

Prema Đurevićevim riječima na sastanku se govorilo i o brojnim projektima koji će biti realizovani sa nadležnim ministarstvom.

„Projekti se odnose na stočarstvo i poljoprivredu i vjerujem da će opština Višegrad ispuniti sve kriterijume potrebne za učešće u projektima“, istakao je Đurević.

O.Marković

Check Also

Oluja

OLUJA OD 02. DO 08. FEBRUARA

  OLUJA OD 02. DO 08. FEBRUARA  02 hours 37 minutes Uloge:Davor Janjić, Ivan Vujić, Jovan Maksić, Marija Pikić, Milica …

Powered by Master Media (TM)