Breaking News
Home / Zanimljivosti / Ekonomija / Male solarne elektrane niču po krovovima u Srbiji: Investicija se otplati za 10-ak godina

Male solarne elektrane niču po krovovima u Srbiji: Investicija se otplati za 10-ak godina

542713961629331ef76227900374338_w640

 

Interesovanje za izgradnju malih kućnih solarnih elekrana u našoj zemlji sve je veće, posebno zbog energetske krize.

Novine u zakonskoj regulativi omogućile su i da male solarne elektrane uđu u sistem EPS-a i to po sistemu “proizvođač-potrošač”.

 Piroćanac Bratislav Vidanović, po struci IT stručnjak, na krovu svog doma napravio je solarnu elektranu snage 10 kilovata za koju kaže da očekuje da će mu omogućiti da proizvede svu neophodnu električnu energiju za svoje domaćinstvo.
“Investicija košta otprilike 1.000 evra po kilovatu, naša elektrana je snage 10 kilovata, trebalo nam je pet-šest meseci da ovu investiciju realizujemo, ali nadam se da će u bliskoj budućnosti to biti još brže. Cilj nam je da svedemo potrošnju na nulu. Inače ja koristim i električni motocikl, hibridni auto i želja mi je bila da ostvarim nultu emisiju ugljenika”, kazao je Vidanović Tanjugu.

Po njegovim rečima, očekivanja su da će se investicija otplatiti u potpunosti za desetak godina.

“Naravno, zavisi se od vremenskih uslova, ali očekujemo da se ulaganje vrati za deset godina. Princip po kome sve funkcioniše je takav da svu proizvedenu struju šaljemo EPS-u, od koga uzimamo nazad onoliko struje koliko nam treba, a kasnije se na kraju svakog meseca određuje stvarna potrošnja”, kaže Vidanović.

Stručnjak za male solarne elektrane Dejan Cvetković, iz Niša, koji je instalirao solarnu elektranu, prvu takve vrste u ovom delu Srbije, kazao je za Tanjug da je interesovanje za solarne elektrane u velikom porastu zbog aktuelne energetske situacije na globalnom nivou.

“Samim postavljanjem solarne elektrane na krov vi postajete “potrošač-proizvođač”. Električnu energiju koju proizvedete ostavljate u rezervi elektrodistributivnom sistemu, a kasnije koristite po potrebi. Ovakve elektrane mnogo se koriste u EU, a u Srbiji je interesovanje sve veće” kaže Cvetković.

TANJUG

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.

 

Check Also

20220810151728_428679

„Podrumi Vukoje 1982”: U susret „Šestom salon žilavke”

    „Šesti salon žilavke“ biće održan u srijedu, 17. avgusta 2022. godine, od 19 …

Powered by Master Media (TM)