Breaking News
Home / Susjedne opštine / Foča / Ljekari u Univerzitetskoj bolnici Foča: Hladne glave odgovorićemo na sve izazove

Ljekari u Univerzitetskoj bolnici Foča: Hladne glave odgovorićemo na sve izazove

20200326234447_310775

Pojavu svake zaraze prati strah, ali smo svjesni da samo hladne glave možemo odgovoriti na sve izazove koje će pred nas staviti “kovid 19” i samo odgovornim i racionalnim potezima sačuvaćemo sebe i sve naše građane.

Poručili su to ljekari Univerzitetske bolnice Foča koji se uveliko pripremaju za bitke protiv virusa korona. U vodećoj zdravstvenoj ustanovi istočnog dijela Republike Srpske još nisu imali nijednog pacijenta pozitivnog na virus korona, ali prateći uputstva nadležnih, kao i njihove kolege ljekari širom Srpske pripremaju se za najteži scenario. Najviše posla u doba korone imaju zaposleni na Infektivnom odjeljenju, gdje gotovo svakodnevno razgovaraju sa pacijentima za koje postoji sumnja da su zaraženi, te u skladu sa procjenama uzimaju briseve i šalju na analizu u Institut za javno zdravstvo RS u Banjaluku.

 

– Na sreću do sada nismo imali pozitivnih slučajeva. Testirali smo šestoro pacijenata za koje je utvrđeno da nisu pozitivni na “kovid 19” – rekla je načelnica Infektivnog odjeljenja fočanske bolnice, infektorlog Dijana Divčić Lučić.

Istakla je da trenutno imaju dovoljno zaštitne opreme, te da vode računa o svakoj maski i svakom skafanderu, da zaštite sebe i sve pacijente.

Poučeni iskustvom iz Evrope i regiona, Divčić Lučić kaže strogo vode računa da ova pošast ne uđe u bolnicu.

– Moramo sačuvati naš zdravstveni sistem, jer kada zdravstveni sistem padne, sve će pasti. Ne plašimo se i trudimo se da svoj posao obavljamo na najbolji mogući način. Ne srljamo previše hrabro ka neodgovornim postupcima, već poštujući sve mjere prevencije brinemo o svojim kolegama i građanima – kazala je Divčić Lučić.

Da bi spremno dočekali najavljene agresivnije mjere koje će Srpska preduzeti u borbi protiv virusa korona, testiranjem većeg broja građana, u ovoj zdravstvenoj ustanovi nastoje i kadrovski da ojačaju što je više moguće. Na inicijativu Ministarstva zdravlja RS, planirano je i da se služba za Medicinsku mikrobiologiju ove bolnice uključi u dijagnostikovanje pacijenata i njihovih kontakata sumnjivih na prisustvo virusa korona. Shodno tome specijalista mikrobiologije sa parazitologijom i supspecijalista virusolog Ružica Lukić započela je edukaciju za rad na jednom od visokosofisticiraih sistema za molekularnu dijagnostiku.

 

– Povećanim brojem testiranih pacijenata sumnjivih na infekciju virusom kao i njihovih bližih i daljih kontakata, ubrzalo bi se otkrivanje inficiranih a samim tim i njihovo zbrinjavanje u zdravstvene ustanove – istakla je Lukićeva.

Paviljon “B”

Direktor Univerzitetske bolnice Foča Radmil Marić kaže da su izdvojili paviljon “B” bolnice, koji raspolaže sa operacionom salom i prostorom za intenzivnu njegu sa respiratorima.

– Taj objekat je u potpunosti na usluzi onima za koje se potvrdi da su pozitivni na virus korona – pojasnio je Marić.

M L – glassrpske.com

Check Also

21242148885eb1287bad3d3022171518_v4 big

Kako klima uređaj utiče na koronavirus?

  S obzirom na to da stižu topliji dani, postavlja se pitanje koliko su sredstva …

Powered by Master Media (TM)