Breaking News
Home / Susjedne opštine / Rogatica / Lijepe žene i plemeniti konji dobitna kombinacija: Otkrijte ko su ljepotice sa Borika na istoku Srpske (FOTO)

Lijepe žene i plemeniti konji dobitna kombinacija: Otkrijte ko su ljepotice sa Borika na istoku Srpske (FOTO)

sara-ninkovic-872x610

Kada su žene i devojke iz sarajevsko-romanijske regije pozvane da se fotografišu s arapskim konjima sa Borika i time doprinesu spasavanju posljednjih primjeraka iz nekad čuvene ergele, činilo se da će to biti priča za jedan dan. Ali, nije bilo tako.

Skromna akcija, koju je Konjički klub “Lenkoran” iz Rogatice pokrenuo prošle zime, podstakla je mlade ljude da se zainteresuju za konje i jahanje. Mladići i djevojke tako su se pridružili domaćinima, koji u svojim štalama  čuvaju i gaje posljednjih 26 arapsko-boričkih konja, pokušavajući da spasu gentski potencijal nekad čuvene ergele “Borike”.

Ergela „Borike“ kod Rogatice je 130 godina bila mjesto na kojem su se uzgajali vrhunski konji autohtone rase. Konje sa Borika, čiji su preci ovdje stigli iz Sirije i Arabije, kupovali su i „suvim zlatom“ plaćali uzgajivači iz Njemačke i Francuske.

Turisti iz cijele Evrope su dolazili na ovu bajkovitu visoravan da jašu, voze se fijakerima i saonicama, uživaju u ljepotama Borika. Ovdje su se odmarali i Lepa Brena i Goran Bregović. “Bijelo dugme” je ovdje snimilo neke od svojih najčuvenijih hitova, pa i kultnu pjesmu “Požurite konji moji”.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Nakon privatizacije, ergela je 2019. ugašena, ali mještani Rogatice, Borika i okolnih sela nisu se pomirili s tim.

Entuzijasti, okupljeni oko Konjičkog kluba „Lenkoran“, nastoje da sačuvaju konje, koje su spasili od gladi i propadanja, a sve u nadi da će ergela, koja je u zlatno doba imala više od 400 konja, biti obnovljena.

– Nastojimo da za ovu našu priču zainteresujemo javnost, da ljudima širom Republike Srpske, BiH i regiona pokažemo kakvo su bogatstvo ovi plemeniti konji – kaže Aleksandra Sandra Erić, predsjednica KK „Lenkoran“.

 

 

 

Tako su, kaže Sandra, u konjičkom klubu došli na ideju da organizuju foto-sešn. Pozvali su djevojke da poziraju sa konjima i fotografe da ih snimaju. Sve to, naravno, na volonterskoj osnovi, jer borički ljubitelji konja nemaju novaca za promotivne akcije: jedva skupe dovoljno para za zob, kako bi nahranili svoje mjezimce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Bili smo iznenađeni koliko se djevojaka i mladih žena javilo na naš poziv. Domaćice, učenice, studentkinje, menadžerke, čak i one koje nikad nisu uzjahale konja, došle su na snimanje – kaže Sandra.

 

Akciji su se pridružili i fotografi: Nikola Buljugija, Sergej Jovičić, Vlado Despet i Sara Ninković.

Nije ih obeshrabrilo ni to što je prvo snimanje, zbog snježne mećave na Borikama, otkazano. Došli su ponovo, a dolaze i danas.

Dajana Pekić (29), diplomirana ekonomistkinja iz Pala, konje je zvoljela još u djetinjstvu, uz svog tatu Zorana, koji ju je naučio da jaše.

Ali, pošto jahanje nije nimalo jeftin sport, godinama se nije bavila svojim omiljenim hobijem. Tek u posljednje dvije godine, kada je izgradila karijeru kao menadžerka u automobilskoj industriji, pridružila se Konjičkom klubu „Hidalgo“ u Sarajevu.

FOTO: SARA NINKOVIĆ
FOTO: SARA NINKOVIĆ

– Znam kakvo su blago borički konji i kada me je jedan prijatelj porodice Erić pozvao na snimanje, pristala sam bez razmišljanja. I danas, kad uhvatim malo vremena, odem na Borike da jašem i uživam u prirodi – kaže Dajana, koja je ovih dana zauzeta spremanjem master rada iz menadžmenta.

I Dragana Rudović-Kosorić je po obrazovanju diplomirana ekonomistkinja, mada za sebe kaže da je „obična porodična žena, takoreći domaćica“. Ova rođena Sarajka, koja je odrasla u Han Pijesku, a danas živi u Istočnom Sarajevu, pohitala je na Borike čim ju je pozvala Sandra Erić.

FOTO:
FOTO:

– Želim da se borički arapski konji spasu od nestajanja, da se promoviše njihova ljepota i ljepota Borika, a želim i da podržim Sandru, jer ona to zaslužuje – kaže Dragana.

Njene fotografije s konjima brzo su osvojile društvene mreže, a njeni zemljaci su stasitu crnokosu Draganu prozvali „srpska Kim Kardašijan“.

Sara Ninković, mlada fotografkinja iz Rogatice, u ovoj foto akciji se našla u dvostrukoj ulozi, s obje strane objektiva. Snimala je lijepe djevojke i plemenite konje, ali su i kolege snimale nju, kao modela i – vještu jahačicu.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Iako sam iz Rogatice, prije ovog snimanja sam svega nekoliko puta posjetila Borike i nisam imala iskustva s konjima. Ali, kada sam sa fotoaparatom došla u bivšu ergelu i upoznala konja Gasala, odmah smo se sprijateljili. Uzjahala sam i ispostavilo se da mi dobro ide – priča Sara.

Među lijepim djevojkama koje su fotografi snimali na Borikama našao se i jedan zgodni mladić, i to „preko veze“.

 

 

 

Damjan Erić, mladi pripadnik Oružanih snaga BiH, koji se u slobodno vrijeme bavi strit vorkautom, crtanjem stripova i izradom figurica od drveta, sin je Sandre Erić. Tako se, uz sve druge hobije, počeo zanimati i za konje, a porodica Erić na svom imanju ima tri borička „arapina“.

FOTO:
FOTO:

– Jašem, onako, rekreativno i pomažem roditeljima oko konja. Tako je Nikola Buljugija došao na ideju da me slika i fotke su, vele, ispale dobro – kaže Damjan.

Poučen svojim iskustvom, Damjan je i svoju devojku Mariju nagovorio da uzjaše konja i slika se. Marijine fotografije, koje je snimila Sara Niković, postale su pravi hit na lokalnim portalima i za samo jedan dan pokupile ne hiljade lajkova.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Marija Pušonja (19) je maturantkinja gimnazije u Rogatici i buduća studentkinja Filozofskog fakulteta. Priznaje da se pomalo plašila konja, ali je uz pomoć svog momka na putu da savlada veštinu jahanja.

– Malo je teže sada kad je zima, jer na Borikama još ima snijega, ali ljeti je jahanje pravo uživanje – kaže Marija.

Sve u svemu, zbog slikanja i šerovanja fotki po društvenim mrežama jahanje je postalo pravi hit među omladinom u rogatičkom kraju.

To je danas, kažu, neka „neka nova lokalna moda“. Nekad je bila ergela, danas fotkanje. I u jednoj i u drugoj priči u glavnoj ulozi su borički arapski konji.

M.M. srpskainfo.com

Check Also

180257

U Srpskoj novozaraženih 214; Preminulo šest osoba

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu …

Powered by Master Media (TM)