Breaking News
Home / BIH / Republika Srpska / Aktuelnosti RS / LIJEPE VIJESTI Povezati bolovanje zbog povrede na radu i PRIMATI PUNU PLATU uskoro će biti moguće

LIJEPE VIJESTI Povezati bolovanje zbog povrede na radu i PRIMATI PUNU PLATU uskoro će biti moguće

FC2A6F97-4356-419A-A680-1DBF217D1FF2
Osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS koji se nalaze na bolovanju zbog povrede na radu ili profesionalnog oboljenja od 1. novembra će imati pravo na povezinje dana privremene nesposobnosti za rad, ako nadležna ustanova za penzijsko-invalidsko osiguranje donese ocjenu da liječenje nije završeno.

To znači da za vrijeme ovog bolovanja osiguranik ima pravo na naknadu plate u iznosu od 100 odsto, jer je riječ o profesionalnom oboljenju ili povredi koja se desila na radnom mjestu, saopštili su iz FZO RS.

 

Osiguranik je oslobođen i plaćanja participacije za sve zdravstvene usluge koje se tiču profesionalnog oboljenja ili povrede na radu, kako je predviđeno Zakonom o radu RS.

– Ovo je omogućeno izmjenom Pravilnika o ostvarivanju prava na naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad kojim je jasnije precizirano kada osiguranik ima pravo na povezivanje dana bolovanja, a sve u cilju još bolje zaštite prava osiguranih osoba, posebno kada su u pitanju povrede na radu ili profesionalna oboljenja

Na ovaj način Fond je uvažio i mišljenje osiguranika, ali i predstavnika zdravstvenih ustanova, te smo još jednom potvrdili da je Fond uvijek otvoren za prijedloge i sugestije koje mogu da doprinesu boljoj zdravstvenoj zaštiti – navode iz Fonda.

Prije izmjene ovog pravilnika praksa je bila da ako ustanova za penzijsko-invalidsko osiguranje donese ocjenu da liječenje nije završeno, dani privremene nesposobnosti za rad se nisu povezivali u pogledu osnova, visine i isplatioca naknade plate, nego je bolovanje otvarano po drugom osnovu.

To je značilo da naknada plate, nakon ocjene da liječenje nije završeno, nije više iznosila 100 odsto koliko iznosi za slučajeve povrede na radu ili profesionalnih oboljenja.

– U cilju zaštite prava osiguranih osoba, Fond je dopunom pravilnika, samo preciznije definisao određena pravila, jer je naša namjera da svaku uočenu nedorečenost u aktima, maksimalno pojednostavimo kako bi put ostvarivanja prava osiguranih osoba bio brži i znatno efikasniji – ističu iz Fonda.

 

Podsjećaju da naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad u slučaju profesionalnog oboljenja ili povrede na radu snosi poslodavac, kako je i Zakonom o radu RS definisano.

– Izmjena pomenutog pravilnika na neki način je nastavak našeg opredjeljenja da maksimalno uredimo oblast bolovanja, jer smo i prije godinu dana u ovoj oblasti pojednostavili mnoge procedure i uveli nova prava poput mogućnosti da roditelji imaju pravo na bolovanje za vrijeme trajanja bolničkog liječenja djeteta u RS ili u zdravstvenim ustanovama izvan RS – objašnjavaju iz Fonda.

 

srpskainfo.com

Check Also

2B063C2A-C534-447D-84CE-DB878A4AB1F3

Domovi zdravlja će se polako vraćati punom kapacitetu rada (VIDEO)

Domovi zdravlja u Republici Srpskoj će se u narednom periodu polako vraćati radu u punom …

Powered by Master Media (TM)