Breaking News
Home / Zanimljivosti / Lako se gaji, a ima je cele godine

Lako se gaji, a ima je cele godine

chard-1230819_960_720

 

Blitva kao dvogodišnja bilka u prvoj godini razvija dubok i razgranat koren,skraćenu stabljiku u listu razapetu ,a u drugoj godini se razvija razgranata cvetna stabljika visine do
1.2m.
Blitva nema velikih zahteva prema zemljištu i klimi.Minimalna temperatura klijanja semena je oko 5°C,a optimalna je 16-24°C.Na nižim temperaturama 5-10°C biljka sporije raste ,a optimalna temperatura rasta je 16-20°C. Ukoliko je u ranim fazama rasta i razvića izložena temperaturama 2-4°C,blitva u prvoj godini formira cvetonosna stabla.

Što se tiče zemljišta najbolje uspeva na dubokim strukturnim zemljištima povoljnog vodnog i vazdušnog režima sa ph vrednosti 6-7.5.Može se gajiti i na blago zaslanjemin zemljištima.
Ne podnosi monokulturu na istoj parceli.Ne treba je gajiti najmanje 3 godine, a isto tako ni jedna kultura iz roda „beta“. .

 

 

Treba je gajiti nakon kulture đubrenja organskim đubrivom i valja joj osigurati dovoljnu količinu vode,posebno u područjima gde postoji manjak padavina ili su neravnomerno raspoređene.Tolerantna je na sušu,ali da bi se ostvarili oprimalni prinosi potrebno je tokom
vegetacije obezbediti 2-5 navodnjavanja,posle kojih se plitko okopava.
Ishranu biljaka blitve treba obavljati na osnovu urađene agrohemijske analize zemljišta.
Setva se obično izvodi direktno,ali za ranu proizvodnju može se gajiti iz rasada koji je proizveden u zastićenom prostoru.
Za direktnu setvu se koristi 10-15kg/ha semena.

 

 

Setva se obavlja na međurednom rastojanju 35-45cm,zavisno od načina obavljanja međuredne obrade .Unutar redova razmak je 20-30cm,što se postiže proređivanjem biljaka kada su u fazi 2-4 lista.Dubina setve je 2-4cm.
S obzirom da se blitva ne gaji na velikim površinama međurednom obradom se uništavaju biljke i održava površinska struktura zemljišta.

Sa berbom se počinje oko 60 dana nakon setve ili oko 30 dana nakon presađivanja.Berba se obavlja sukcesivno i traje 2-3 meseca i ostvaruje se prinos od 30-60t/ha kvalitetnog lišća

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Ljubodrag Pantelić

Check Also

sljive-krupno-zrele-1

Kada se bere voće za rakiju

  Rakija se može proizvoditi od svih voćnih vrsta koje, sadrže šećer iz kojeg u …

Powered by Master Media (TM)