Breaking News
Home / Srbija / Laguna najbolji izdavač 64. Sajma knjiga u Beogradu

Laguna najbolji izdavač 64. Sajma knjiga u Beogradu

149738
Na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, koji je u toku, za najboljeg izdavača proglašena je izdavačka kuća Laguna. U užem izboru bile su i izdavačke kuće Arhipelag, Klio, Geopoetika i Službeni glasnik.

Laguna je proglašena izdavačem godine uz obrazloženje žirija da je ove godine na Sajmu prisutna sa više od 4.000 naslova, od kojih 80 novih, a u prethodnih 12 mjeseci objavila je 372 nove knjige.

Za izdavački poduhvat ravnopravno su nagrađeni deseto kolo edicije “10 vekova srpske književnosti” Matice Srpske iz Novog Sada i “Prozna dela srpskih naučnika” Službenog glasnika i Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” iz Beograda.

 

 

Žiri je naveo da Laguna “slijedi svoju dugogodišnju tradiciju i podjednako promoviše domaće i strane pisce, a ima i niz zasebnih edicija vrijednih pažnje, od popularne nauke, klasika do literature za djecu i mlade”.

– Posebna zasluga za popularizaciju knjige jeste kontinuirano otvaranje knjižara širom Srbije, čime Laguna zajedno sa nekoliko drugih, donekle uspijeva da popuni prazninu, nastalu poslije nestanka velikih državnih izdavačkih i knjižarskih kuća krajem 20. vijeka – naveo je žiri i pohvalio Lagunu i zbog promovisanja kulture čitanja “organizovanjem niza korisnih manifestacija kao što je Noć knjige.

 

 

Protekle godine Lagunini autori su dobili najvažnije domaće i strane književne nagrade: Ninovu nagradu, Vitalovu, Nagradu Politikinog zabavnika i druge. Nobelova nagrada za književnost ove godine pripala je Peteru Handkeu, čiji je roman “Veliki pad” nedavno objavila Laguna, dok je nova dobitnica Bukerove nagrade Margaret Atvud, koja je dio Lagunine književne produkcije već 15 godina.

Izvor: BETA

Check Also

853DBE9A-5C98-4D28-AF1F-E390B74D5729

PCR test za ulazak u Srbiju više neće biti potreban

Krizni štab predložiće Vladi Srbije da se od petka ukine obaveza da građani Srbije, kao …

Powered by Master Media (TM)