Breaking News
Home / Srbija / Kusturica: Ne bih dao ni pedalj Kosova, to je najveća pljačka u 20. vijeku

Kusturica: Ne bih dao ni pedalj Kosova, to je najveća pljačka u 20. vijeku

 

 

F88C56EF-4DB2-4C13-9BAD-0FB32527CFF5

– Mora da se odvoji moja lična ideja i politika, ja im ne bih dao ni pedalj, to je najveća pljačka u 20. vijeku, ali pošto mi imamo mnogo motiva koji nas vraćaju u budućnost, imamo mnogo motiva da vejrujemo da je Kosovo bila civilizacijska tačka, što možemo da detektujemo preko iskopina – rekao je reditelj Emir Kusturica, javlja Radio-televizija Vojvodine.

Pošto to nije naše zašto nam ga otimaju? Gubimo postrojenja, struju koju smo mi proizvodili. Imamo situaciju gdje oni imaju lične karte, granice, carine, taj posao je odavno obavljen, ali postoji i Rezolucija 1244 i nada da vlast neće priznati Kosovo i dati im stolicu u UN – dodao je Kusturica.

Srbija je u 20. vijeku i ranije počela da reaguje, kaže Kusturica i dodaje da smo poslije ustanka usvojili trobojku i tada proizveli – Prvu srpsku revoluciju.

– Dvjesta godina kasnije, mi jedini imamo trobojku i ostajemo vjerni prazničenju onoga iz Francuske revolucije – sloboda, jednakost, bratstvo. Prva država na Balkanu je Srbija i nisu džabe dolazili Hrvati da se dive toj državi, jer nisu imali svoju. Zašto bismo mi zaboravili svoju istoriju, ne da je koristimo protiv nekoga, nego da je znamo – kaže Kusturica.

Kusturica smatra i da su Srbima, Rusi uvijek bili saveznici, što ne znači da su uvijek i bili prijatelji.

– 1876. kada je oslobođena Srbija, nama je došlo hiljadu Rusa koji su nam pomogli. Savezništvo zapadnjaka se u Prvom svjetskom ratu pokazalo kao teško, kada nam je bio potreban kredit Britanci su nas ucijenili davanjem Makedonije Bugarima, onda je Klemanso shvatio da je trebalo probiti Solunski front. Rusi su nam uvijek bili saveznici, što ne znači da su nam uvijek bili prijatelji – navodi Kusturica.

 

Nikad nisam bio protiv Zapada, naglašava Kusturica, i dodaje, da na Mokroj gori pokušava da primijeni sve ono što je tamo naučio.

– Važno je biti svoj, a ta cijena je visoka, ovo što ja kažem nema političku dimenziju nego istorijsku – istakao je Kusturica, prenosi In4s.

RTRS

Check Also

163342

Krizni štab: Svi građani da se vrate u Srbiju do petka

    Krizni štab za borbu protiv virusa korona u Srbiji donio je odluku da …

Powered by Master Media (TM)