Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Kuda sve prolazi trasa novog auto-puta – Od Požege do BiH 66 tunela i 27 mostova

Kuda sve prolazi trasa novog auto-puta – Od Požege do BiH 66 tunela i 27 mostova

9690D9EF-CE8B-4075-8B98-C65182058DEF

Pre kraja godine auto-put Miloš Veliki trebalo bi da stigne do Požege

Odatle će se gradnja nastaviti u dva kraka, jedan ka Boljarima i granici sa Crnom Gorom, a drugi ka Kotromanu i granici sa Bosnom i Hercegovinom. Taj drugi krak, dug 61 kilometar, najvećim delom prolazi kroz teritoriju grada Užica, a trasa će u junu će biti stavljena na uvid građanima.

 

Završena su geotehnička i geomehanička ispitivanja terena buduće trase auto-puta od Požege do Kotromana. U toku je usaglašavanje projektne dokumentacije, po kojoj, iako je reč o zahtevnoj deonici sa 66 tunela i 27 mostova, osim eksproprijacije poljoprivrednog zemljišta, neće biti rušenja objekata.

Nikola Maksimović

-Trećina kompletne deonice jesu mostovi, trećina tuneli, ostalo je nasip, tako da će samo izvođenje radova biti jako kompleksno, gde smo u dogovoru sa projektantskom kućom gledali koje je to najoptimalnije rešenje da tokom izvođenja radova bude omogućen pristup svim parcelama i svim lokacijama – kaže Nikola Maksimović, direktor JP Užice razvoj.

Izgradnja još tri petlje

Iz požeškog polja, preko Rupeljeva, auto-put će proći kroz Zlakusu, Potpeć, Potočanje, Krvavce, Sevojno i Mokru Goru. Na trasi budućeg auto-puta, osim ulazne i izlazne, predviđena je izgradnja još tri petlje. U Mačkatu, Šljivovici i za Užičane najvažnija, u Gorjanima, odnosno u Zlakuškom polju, između magistralnog puta i korita reke Đetinje.

Vladimir Šunjevarić

-Sa ovim auto-putem dobijamo izlazak na magistralu, biće povezano, biće udobnije, mnogo udobnije. Sve će da krene i industrija, mala preduzeća će više da se razvijaju, robe će više da dolazi – ističe Vladimir Šunjevarić, predsednik MZ Zlakusa.

Većim delom, oko 26 kilometara auto-puta prolaziće teritorijom grada Užica, u kome se već analiziraju i lokacije potencijalnih industrijskih zona.

 

Raković Radivojević

-Mi kao grad vidimo tu upravo šansu da privučemo ne samo strane investitore, već i naše, domaće investitore i to je neka nova šansa za otvaranje novih fabrika, novih radnih mesta, upravo sve u pravcu za bolji i brži napredak grada Užica – napominje Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica.

Po završetku javne rasprave, planski dokument budućeg auto-puta Požega-Kotroman, trebalo bi da bude usvojen do kraja godine.

(RTS)

 

Check Also

CO

Od posljedica virusa korona preminulo 30 osoba, dvije osobe iz Višegrada

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je 30 smrtnih slučajeva …

Powered by Master Media (TM)