Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / KRENULE LEDENE SANTE RZAVOM

KRENULE LEDENE SANTE RZAVOM

SANTE-LEDA-NA-RZAVU-S

VIŠEGRAD – Rijedak i izuzetan prizor u centru Višegrada. Porast temparature otopio je ledenu površinu rijeke Rzav u dužini od oko 20 kilometara a sante leda su se pokrenule i stigle i do njegovog ušća u Drinu.

„ Oko ponoći su javili da je led na rijeci počeo da puca i da njom plove ledene sante. Situaciju smo pratili iz minuta u minut i danas se ništa nepredviđeno nije dogodilo osim što je ovaj pogled na Rzav izazvao pažnju građana“, rekao je predstavnik Civilne zaštite Srećko Gavrilović.

On je naveo da ukoliko se dogodi da se led nagomila ispred malog mosta kod Andrićgrada i eventualno ga ugrozi postoji mogućnost da se podigne ispust na njemu i sante otplove u Drinu.

Stariji Višegrađani se sjećaju da se slična situacija sa ledom na Rzavu događala i ranije ali vrlo rijetko.

„ Osamdesetih godina prošlog vijeka jednog dana sante su se toliko bile nagomilale na malom mostu da su prelazile preko njegove betonske brane, „ pojasnio je Miroslav Krsmanović.

Stariji stanovnici sela Sase i Koritnik, koja se nalaze na desnoj obali Drine, pričali su da se ova rijeka , dok nije bilo akumulacije HE „Bajina Bašta“ tako ledila da su seljaci volovskom zapregom preko nje prevozili sijeno koje su kupovali u Brštanici i Miloševićima .

R. TASIĆ

visegradskevijesti.com

Check Also

DB39F220-38B2-471B-A163-A481C84ACE34

Bojan Mikulić – autor skulptura u Starom Brodu na Drini

U Starom Brodu kod Višegrada u subotu 7. septembra obilježeno je 77 godina od stradanja …

Powered by Master Media (TM)