Breaking News
Home / Srbija / Kreće Turski tok kroz Srbiju, nema više prepreka

Kreće Turski tok kroz Srbiju, nema više prepreka

13082246405c5d3f7336b79381213008_w640

 

Ministar rudarstva i energetike je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je “Sekretarijat vrhunsko, profesionalno i nezavisno telo EZ koje ne učestvuje u političkim kalkulacijama” i najavio da će gradnja gasovoda početi u aprilu.

Srpsko-ruska firma Gatrans dobila je pozitivno mišljenje Agencije za energetiku Srbije (AERS) o gradnji magistralnog gasovoda kao dela Turskog toka kroz Srbiju sa zahtevom za izuzeće od trećeg energetskog paketa, odnosno od pristupa konkurencije, što znači da se njime ne isporučuje samo ruski gas, za šta je Agencija zatražila i mišljenje Energetske zajednice.

Sekretarijat EZ je 1. februara dao mišljenje da će gasovod povećati sigurnost snabdevanja gasom, ali je postavila dodatne uslove na 35 strana, među kojima se traži da se omogući da kapacitet gasovoda, koji će kroz Srbiju od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom graditi Srbijagas i ruski Gasprom, koriste i drugi snabdevači, čime bi se obezbedila konkurencija.

 

“Sekretarijat je dao pozitivno mišljenje na zahtev Agencije za energetiku Srbije (AERS) uz određene uslove za unapređenje konkurencije”, rekao je Antić.

Dodao je da je to uobičajena procedura za svaki projekat i da je Sekretarijat EZ i za Transjadranski gasovod (TAP) koji iz Azerbejdžana doprema gas preko Grčke i Albanije, dobio više dodatnih uslova.

On je rekao da će AERS uzeti u obzir tražene uslove i doneti konačno mišljenje o gradnji magistralnog gasovoda.

Najavio je početak gradnje gasovoda za april i završetak u decembru.

Direktor Sekretarijata EZ Janez Kopač rekao je da dodatni uslovi za gradnju gasovoda podrazumevaju da se gas prodaje na aukciji i da se pristup gasovodu u određenim procentima omogući na srpko-bugarskoj granici, na srpsko-mađarskoj granici i na još tri mesta unutar Srbije.

“Mislim da to nisu preterani zahtevi koji bi ugrozili gradnju gasovoda kroz Srbiju”, rekao je Kopač.

Istakao je da je Srbija već mogla da odobri pristup i drugim distributerima gasa na madjarsko-srpskoj granici kod Horgoša jer ima zainteresovanih koji bi isporučivali taj energent iz Norveške i Holandije.

 

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je da će se “projekat magistralnog gasovoda desiti”. “Srbija je spremna za gradnju gasovoda, obezbedjeno je prvih 300 miliona evra, a ostatak neophodnog novca će se obezbediti projektnim finansiranjem”, rekao je Bajatović.

Magistralni gasovod bi bio dugačak 403 kilometra i u Srbiju bi iz Bugarske ulazio kod Zaječara, a u Mađarsku izlazio kod Horgoša. Prve procene govore da bi izgradnja koštala oko 1,4 milijarde evra.

IZVOR: BETA

Check Also

bojko-dodik-Tan2019-2-15_84749904_0_620x0

Vučić: Potrebni su nam hrabrost i mudrost; Odlikovanja Borisovu i Dodiku na Sretenje (VIDEO)

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je povodom današnjeg praznika, Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim …

Powered by Master Media (TM)