Breaking News
Home / Srbija / Kosovo nije primljeno u Interpol

Kosovo nije primljeno u Interpol

interpol_620x0

Zahtev Kosova nije prošao ni u drugom krugu glasanja, saznaje RTS. Protiv prijema Kosova u Interpol glasala je 51 država, 68 je bilo za, a uzdržano 16. Glasanju je prethodila pauza koja je određena kako bi, saznajemo, delegacije izašle iz sale i kako bi SAD, Britanija i Turska izvršile dodatni pritisak na zemlje članice pre drugog kruga glasanja. Ministar Nebojša Stefanović oštro se usprotivio određivanju pauze i na pitanje predsedavajućem na osnovu čega je određena pauza nije dobio odgovor.

10.05 – U 10.45 predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić održaće konferenciju za novinare.

9.59 – Zahtev Kosova nije prošao ni u drugom krugu glasanja.

9.50 – Priština nije uspela u prvom krugu glasanja da izbori članstvo u Interpolu, saznaje RTS. Za članstvo Kosova u Interpolu glasalo je 76 zemalja, 56 je bilo protiv, a 22 uzdržane.

9.10 – Prve su podršku Srbiji pružile Namibija, Rumunija, Venecuela i Surinam.

8.55 – Na dnevnom redu je tačka o tzv. Kosovu. Nakon obraćanja ministra Stefanovića koji je oštro reagovao zbog kršenja Rezolucije 1244, počela je rasprava na kojoj se zemlje-delegati javljaju za reč i obrazlažu svoju odluku. U korist Srbije su se za reč javile Španija, Maroko, Kipar, Kina, Belorusija, Rusija.

Ni nakon dva kruga glasanja Priština nije uspela da izbori članstvo u Interpolu.

(Ilustracija)

(Ilustracija)

Protiv prijema Kosova u Interpol glasala je 51 država, 68 je bilo za, a uzdržano 16.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovića je u uvodnom obraćanju oštro reagovao na sednici Generalne skupštine zbog kršenja Rezolucije 1244.

Delegati su potom obrazlagali svoju odluku o zahtevu Kosova za prijem u članstvo Interpola. Namibija i Rumunija su podržale Srbiju, a za reč su se javili i delegati iz Španije, Maroka, Kipra, Kine, Belorusije, Rusije.

Nakon rasprave prvi put se glasalo o članstvu, a Kosovo nije uspelo da obezbedi dvotrećinsku većinu. Novom glasanju je prethodila pauza koja je određena kako bi, saznajemo, delegacije izašle iz sale i kako bi SAD, Britanija i Turska izvršile dodatni pritisak na zemlje članice pre drugog kruga glasanja.

Ministar Stefanović oštro se usprotivio određivanju pauze i na pitanje predsedavajućem na osnovu čega je određena pauza nije dobio odgovor.

 

 

Objava ministra Nebojše Stefanovića na Tviteru

Ni u drugom krugu Kosovo nije uspelo da obezbedi dvotrećinsku većinu.

Kosovo je do sada tri puta podnosilo zahtev za članstvo – 2010, 2015. i 2017. godine.

Interpol je prošle godine usvojio Rezoluciju po kojoj zemlje koje traže prijem moraju biti članice UN ili imati status posmatrača.

rts

Check Also

20190628220142_545759

Protest u Beogradu: Kosmet proglasiti okupiranom teritorijom

    Na protestu koji su organizovali Udruženje “Nema predaje Kosova i Metohije” i “Živimo …

Powered by Master Media (TM)