Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / KONKURS Studentima pola miliona maraka za stipendije

KONKURS Studentima pola miliona maraka za stipendije

studenti-01-foto-S-PASALIC

 

Iz Gradske uprave najavili su da će u ponedjeljak, 15. oktobra, raspisati konkurs za dodjelu gradskih stipendija studentima prvog ciklusa visokoškolskog obrazovanja.

Ovogodišnjim gradskim budžetom za stipendiranje predviđeno je 1,6 miliona KM, s tim da će, po procjenama, jedna trećina biti usmjerena za studente, odnosno oko 500.000 KM.

Prema konkursu, dodjeljuju se tri vrste stipendija: prema socijalnom statusu, za uspjeh na studiju i za deficitarna zanimanja.

Najviši novčani iznos predviđen je za studente koji su izabrali neke od deficitarnih zvanja, i to mjesečno od 250 KM. Po socijalnom statusu i uspjehu na studiju, mjesečna stipendija iznosi 130 KM. Grad je lani stpendirao 318 studenata.

Prema ovogodišnjim pravilima, u deficitarne studije svrstani su: elektrotehnika, matematika i informatika i fizika.

 

Uporedo s tim, kako su najavili iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport – krajem novembra trebalo bi da budu poznati rezultati javnog konkursa za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola.

Prema podacima odjeljenja, na ovaj konkurs, okončan prošle sedmice, prijavilo se 1.318 učenika, što je nešto više nego prošle godine.

-Najviše prijava stiglo je po osnovu ostvarenog uspjeha u školovanju – pojasnili su iz nadležnog odjeljenja.

Tako će učenici stipendisti po osnovu školskog uspjeha i socijalnog statusa na godišnjem nivou dobiti stipendiju od 800 KM, a oni koji su izabrali neke od deficitarnih zanimanja 1.600 KM.

Sve gradske stipendije se isplaćuju u mjesečnim tranšama, i to deset mjeseci u godini.

srpskainfo.com

Check Also

132468

U Srpskoj u protekla 24 časa rođeno 35 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 35 beba. U Banjaluci je bilo …

Powered by Master Media (TM)