Breaking News
Home / Visegrad / Kolumne / Kolumna Slavko Tuševljak višegradski slikar. ” Napuštene i zapuštene vrijednosti grada. “

Kolumna Slavko Tuševljak višegradski slikar. ” Napuštene i zapuštene vrijednosti grada. “

13903235_10202051299480233_3898175759339476618_n

Napušteni I zapušteni stari grad.

Dragi moji Višegrađani, turisti i svi oni kojima je Višegrad u srcu.Ovo je prvi od niza tekstova koje ću postaviti o zapuštenim i napuštenim znamenitostima ove prelijepe sredine. Odlučio sam se za to upravo u vrijeme predizbornih kampanja kada se i vlast i opozicija trude da se dodvore i pokažu kako su oni,oni pravi kojima treba dati glas. Uoči prošlih lokanih izbora sam pisao o zapuštenom hladnjaku na Bikavcu i urodilo je plodom, da se razumijemo poenta i jeste da mi se ukrade ideja (nema tu mjesta sujeti) suština je da se nešto konačno pomakne i uradi za opšte dobro.
Ovoga puta pišem o onom simbolu grada po kojem nosi ime Višegrad, zidinama starog grada, iako ne volim da pisem duge tekstove po fb ovo ipak traži malo vremena.

Istorijat
Višegrad se prvi put pominje 1433. godine kada je pripadao moćnoj vlastelinskoj porodici Pavlovića, pod čijom je upravom bio i srednjovjekovni grad Dobrun. Na vrhu brda iznad drinskog mosta nalaze se tragovi starog grada ili Pavlovine . Same ruševine se nalaze na dva mjesta i zovu se “Gornji grad” i “Donji grad”. Pri dnu starog grada, na nepristupačnim stijenama iznad Drine nalazi se kula koja je u narodu poznata kao “Kula Kraljevića Marka”, a koja je imala ulogu osmatračnice. To je okrugla građevina čija visina danas iznosi 8 m, a za vrijeme Turaka zatrpana je kamenjem kako se u nju ne bi skrivali hajduci i ustanici.

Danas
Danas jednostavno ko nije čuo za ovu priču nema pojma o njoj nit ga može vidjeti niti naći poštena puta do njega. Decenijama leži zarastao i napušten, samo se donja kula vidi a i ona ozbiljno oronula prijeti da se surva u Drinu. E sad pitam dal je moguće da toliko pričamo o kulturi i turizmu a da niko ništa nije uradio na tom pitanju. Jesmo li mi zaista toliki primitivci ? Naše drage komšije Užičani riješili su da obnove svoj stari grad ( koji je I bio njegovan ) zamislite kako bi izgledalo kada bi i mi obnovili svoj ! Koliko bi bilo onih koji bi se penjali da dotaknu fragment prave istorije, kliknu selfi sa mjesta sa kojeg se pruža najljepši pogled na grad i Drinu, i koliko bi to donijelo samom gradu i njegovoj turističkoj ponudi na čemu bi nam generacije koje dolaze bile zahvalne. Razumijem ja da se nekad i nema novca, ali ne razumijem da se nemaju ašov, lopata kosa i grablje da se bar iskrči , pristojno uredi i označi put do njega.
Možda će neko reći da smo mi slikari sanjari, ali su moji snovi daleko ljepši od primitivizma Ii čamotinje u koju je zarastao moj grad, i što je najvažnije ja vjerujem da su ostvarivi …

Austrougarska razglednica Visegrada, na kojoj se vidi polozaj starog grada u odnosu na varos i Drinu.

Danas …

Autor : Slavko Tuševljak višegradski slikar

Powered by Master Media (TM)