Breaking News
Home / Uncategorized / Ko su kandidati Banjaluke i Sarajeva za oktobarske izbore

Ko su kandidati Banjaluke i Sarajeva za oktobarske izbore

677z381_o-M--Kremenovi

 

Za sada potvrđeno ime Jelene Trivić, pominju se Mirko Šarović, Milan Miličević, kao i Milorad Dodik i Željka Cvijanović

Dok u BiH traje potraga za novcem kojim će biti finansirani oktobarski izbori političke partije traže najbolje kandidate za vodeće funkcije, pre svega za predsednika RS i članove Predsedništva BiH. Srpska izbore čeka podeljena u dva politička bloka, a DNS Nenada Nešića odnedavno se predstavlja kao treći blok, nakon što toj stranci nije pošlo za rukom da s ostatkom opozicije postigne dogovor o zajedničkim kandidatima.

 

 

 

Računi su se pomrsili nakon što je opozicioni PDP nominovao Jelenu Trivić kao kandidatkinju za mesto predsednika RS, što je urađeno u skladu s dogovorom opozicije da SDS kao najjača opoziciona stranka da kandidata za mesto u Predsedništvu BiH.

Po informacijama koje dolaze iz SDS-a, najizvesniji kandidati za fotelju u Sarajevu jesu predsednik stranke Mirko Šarović i Milan Miličević, predsednik Glavnog odbora SDS-a, dvojica najuticajnijih funkcionera iz te partije.

U vladajućem SNSD-u tvrde da će vladajući blok imati jedinstvene kandidate za dve ključne funkcije, a kako se do sada pretpostavljalo, to bi mogli da budu Milorad Dodik i Željka Cvijanović, mada su pominjani i neki drugi funkcioneri te stranke.

Lider DNS-a Nenad Nešić najavio je pre neki dan da ova stranka na izbore izlazi samostalno. O neuspehu opozicije da dogovori jedinstven nastup, Nešić kaže da je „krivica na onima koji su prvi povukli potez, a to je PDP, koji je separatno izbacio svog kandidata za predsednika RS”.

 

 

 

Kockice slažu i u susednom entitetu. U Federaciji BiH ključna borba se odvija oko kandidata za Predsedništvo BiH, gde je za sada najizvesniji kandidat iz najveće stranke – SDA – Bakir Izetbegović, koji je lider te partije. Za razliku od Srpske, gde je jedinstvo opozicije delimično poljuljano zbog istupanja iz bloka ne tako uticajnog Nešićevog DNS-a, u Sarajevu bi protiv vladajuće i najveće partije SDA opozicionari mogli da budu složniji. Kako javljaju federalni mediji, opozicija bi ovog puta Izetbegoviću mogla da se suprotstavi jedinstveno. Njen kandidat će biti Denis Bećirović iz SDP-a, javlja sarajevski portal „Kliks”. Bećirovića će podržati SDP, NiP, Naša stranka, SBB, NES, ali i stranka gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića. I iz Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića stigla je potvrda da će podržati zajedničkog kandidata opozicije za člana Predsedništva BiH. Sada se postavlja pitanje ko ima vernije birače, odnosno koliko će kandidatura Željka Komšića uticati na rezultat u bošnjačkom političkom spektru, piše „Kliks”.

Bošnjačke stranke i u Srpskoj pokušavaju da nastupe jedinstveno i time povećaju šanse za bolji rezultat u Skupštini RS, a kao kandidati za potpredsednika RS pominju se Ćamil Duraković iz Srebrenice i Senad Bratić iz SDA.

 

politika.rs

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.

Check Also

153701

Promjenljivo sa više sunčanih intervala

  U Republici Srpskoj i Federaciji Bih danas će prije podne biti promjenljivo oblačno sa …

Powered by Master Media (TM)