Breaking News
Home / RS - BIH / Politika RS - BIH / Izbori 2018 / Ko će od (grado)načelnika uzeti mandat poslanika: Ostaju u opštinama uz Dodikovu dozvolu

Ko će od (grado)načelnika uzeti mandat poslanika: Ostaju u opštinama uz Dodikovu dozvolu

ssssss

Vrh SNSD, na čelu sa Miloradom Dodikom, će odlučiti ko će od (grado)načelnika iz te partije uzeti mandat narodnog poslanika, a ko će ostati na čelu svoje lokalne zajednice.

Od ukupno deset (grado)načelnika, koji su bili kandidati na opštim izborima, samo su njih četvorica uspjela da osvoje dovoljan broj glasova za ulazak u jedan od parlamenata. To su Luka Petrović, Zoran Stevanović i Darko Tomaš iz SNSD za Narodnu Skupštinu RS, te Obren Petrović iz SDS za parlament BiH.

Za sada je jedino sigurno da će u Doboju biti organizovani prijevremeni lokalni izbori, jer je Obren Petrović potvrdio da odlazi u Sarajevo za poslanika u Predstavničkom domu BiH sa osvojenih 32.624 glasa.

 

 

 

Za razliku od njega, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, koji je na izborima osvojio 15.510 glasova za poslanika u NS RS, za Srpskainfo ističe da još uvijek nije razmišljao da li će prihvatiti mandat poslanika ili će ostati na čelu grada. Podsjećamo, da je Petrović upravo iz klupa parlamenta Srpske otišao na mjesto gradonačelnika Trebinja.

– Kada budu konačni rezultati izbora tada će rukovodstvo partije razgovarati o tome ko će ići u Skupštinu, a ko ostati gradonačelnik ili načelnik – kaže Petrović. Navodi i da još uvijek nije poznato ko bi mogao ući u NS RS iz izborne jedinice devet ukoliko on ostane na čelu Trebinja.

Foto: Siniša Pašalić/RAS SRBIJA

Po preliminarnim rezultatima, to bi trebalo da bude načelnica Kalinovika Mileva Komlenović, koja je osvojila 2.384 glasova.

– Da li ću postati poslanica, to će organi stranke odlučiti. Imala sam namjeru da završim mandat načelnice i nemam ambiciju da provodim prijevremene lokalne izbore. Uz to, moramo sačekati i da se prebroje glasovi iz mobilnih timova, jer je sve još uvijek na granici – poručuje Komlenovićeva.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, koji je u izbornoj jedinici sedam osvojio 13.670 glasova, navodi da će ostati na poziciji prvog čovjeka grada, ako vrh partije ne donese drugačiju odluku.

– U ponedjeljak sam otišao na put u Crnu Goru, tako da nisam u toku. Bitno mi je samo da su ostvareni dobri pojedinačni rezultati kandidata – poručuje Stevanović. Međutim, ukoliko on ostane u Zvorniku, u parlament Srpske umjesto njega trebalo bi da uđe Radovan Višković, koji je osvojio 6.329 glasova. On je i prvi na kompenzacionoj listi SNSD za NS RS.

Foto: Rade Jokić/RAS Srbija

Načelnik Prnjavora Darko Tomaš osvojio je 10.704 glasova i u javnosti je već nagovjestio da će ostati na mjestu načelnika ove opštine, dok za Srpskainfo tvrdi drugačije i to „da je rano o tome pričati”.

– Stranka će odlučiti o mjestu gdje sam najpotrebniji. Nije bilo još nikakve riječi o bilo čemu i neće je biti sigurno dok rezultati ne budu konačni – poručuje Tomaš.

S druge strane, ukoliko on ostane na mjestu načelnika u NS RS iz izborne jedinice dva u Skupštinu ulazi sljedeći sa liste SNSD, a to je Denis Šulić iz Gradiške, koji je osvojio 5.951 glas.

 

 

 

Na Srpskoj listi za Kanton 10 prošao je načelnik Drvara Goran Broćeta iz SNSD koji je dobio 1.636 glasova. On kaže da će o njegovom ulasku u Skupštinu livanjskog kantona odlučiti stranka.

– O tome nisam razmišljao, jer treba sačekati da se vidi koji broj mandata smo osvojili. Za sada su četiri. Međutim, izvjesnije je da ću ići za poslanika, ali o tom će svemu odlučiti vrh partije – kaže Broćeta.

Bez značajnih glasova

U trci za narodnog poslanika nisu se proslavili, po preliminarnim rezultatima, načelnik Kozarske Dubice Radenko Reljić sa osvojenih 4.023 glasa, načelnik Šipova Milan Kovač sa 5.079 glasova, te načelnik Sokoca Milovan Bjelica sa osvojenih 3.858 glasova.

U trci za poslanički mandat nije se proslavio ni načelnik Berkovića Nenad Abramović iz SDS koji je osvojio samo 1.159 glasova u izbornoj jedinici devet. Njima osvojeni broj glasova nije bio dovoljan da uđu u parlament Srpske iz izbornih jedinica u kojima su bili kandidati.

Check Also

130609

Dodik: Dogovoreno da se razriješe ambasadori i konzuli iz reda Srba

    Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je nakon sastanka sa Željkom Cvijanović, predsjednikom …

Powered by Master Media (TM)