Breaking News
Home / Susjedne opštine / Foča / Klizište na Tjentištu- Spomenik na sigurnom, ugrožena kosturnica (VIDEO)

Klizište na Tjentištu- Spomenik na sigurnom, ugrožena kosturnica (VIDEO)

115912
U Dolini heroja na Tjentištu Spomenik Bici na Sutjesci nije ugrožen, ali je klizište prijetnja Spomen-kosturnici, koja bi mogla da nestane u provaliji – prve su procjene stručnjaka. Јoš se ne zna kolika je šteta, a potrebno je što prije početi sanaciju klizišta.
 Stručnjaci iz Instituta za prostorno uređenje Srpske i Hidroelektrana na Trebišnjici utvrdili su da što prije treba uraditi plan sanacije klizišta.Očekuje se i hitno formiranje upravljačkog tima. Sveobuhvatnoj sanaciji prethodi čišćenje terena.

Stevan Јovanović direktor Instituta za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kaže da iznad samog spomenika ima začepljenih kanala i da tu tu treba uraditi intervenciju te da se odmah može urediti sanacija postojećih kanala i kaptaža.

– Svi radnici NP Sutjeska sutra će biti nagažovani tako da smo mi odmah krenuli u posao, ističe Dejan Pavlović, direktor NP Sutjeska Tjentište.

Da bi se što prije počela sanacija potrebno je pronaći dva značajna dokumenta nestala iz Nacionalnog parka Sutjeska – projekat uređenja Memorijalnog komleksa iz pedesetih i sanacije prvog klizišta iz sredine osamdesetih godina prošlog vijeka.

– Pogledaćemo da li ima u našj arhivi, ako ne, tražićemo u arhivi u Sarajevu i Beogradu ako bude trebalo, navodi Mensud Јahić, načelnik Odjeljenja za urbanizam i stambeno-komunalne poslove Opštine Foča.

I pored zastrašujućeg klizišta brojni posjetioci i dalje dolaze sa željom da sve bude kao prije, jer, kako kažu, vole Tjentište i jedva čekaju da mu se vrati stari sjaj.

U Nacionalnom parku Sutjeska ističu da vjeruju da će vrijeme pogodovati da se tlo ne pomjera kako bi uspješno pripremili teren za sanaciju.

Ponosni su i na prijatelje parka iz cijelog svijeta koji upućuju podršku.

rtrs

Check Also

IslBG

NEKTAR OK FEST 2018 Gibonni vas poziva na Tjentište 07. jula

    Zasigurno najveća regionalna zvijezda, Zlatan Stipišić Gibonni ove godine dolazi na Tjentište. U …

Powered by Master Media (TM)