Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / Kiša ugrozila gotovo sve poljoprivredne kulture: Čeka nas gladna jesen i poskupljenja

Kiša ugrozila gotovo sve poljoprivredne kulture: Čeka nas gladna jesen i poskupljenja

Volk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTm1RN01EQV8vN2ZlMDBiZWVjNDAxMDE1MTEyNDk1M2QzNjFhZWE5ZTMuanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB

Izuzetno kišan kraj proleća i početak leta doveli su u pitanje proizvodnju žiratica, povrća i voća, što će se, kako poručuju poljoprivrednici, odraziti na ponudu ovih proizvoda na tržištu.

To znači da na jesen možemo da očekujemo njihovo poskupljenje, tako da nas očekuje gladna jesen.

Ratari objašnjavaju da je izuzetno kišno vreme zadalo žestok udarac gotovo svim žiraticama, te voću i povrću.

Naglašavaju da su posebno razočararani time što je ove godine sve dobro rodilo, ali je preterana vlaga već u dobroj meri uzela danak prinosima.

Poseban problem je što će, sa sunčanijim i toplijim vremenom, uslediti najezda štetočina i biljnih bolesti, što bi ovogodišnjim usevima moglo da zada konačni udarac.

Ljubo Maletić, predsednik Udruženja poljoprivrednika iz Semberije, kaže da je u pojedinim područjima uništeno i do 50 odsto useva pšenice.

 

– Već je počelo klijanje, što znači da, i ono pšenicie što opstane, neće biti ni za stočnu hranu. Razlog je dug kišni period koji nije svojstven za ovo doba godine. Kukuruz se zasad dobro drži, ali ako bude još padavina, neće moći biti obavljeno oprašivanje, tako da ni od njega nećemo imati ništa, ostaće samo stabljika. Kukuruzu trenutno treba sunca i temperatura do 30 stepeni Celzijusa – ističe Maletić za Srpskainfo.

Dodaje da je kiša ugrozila i veliki deo zasada voća i povrća, posebno lubenice, dinje, paprike, paradajza, kuške, jabuke, šljive…

– Ako se vreme ne stabilizuje, i krompir će početi da trune. Ove godine je sve dobro rodilo, ali je kiša rekla svoje.  Ona, trenutno, jedino pogoduje travi, dok, po svemu sudeći, ove godine neće biti žitarica ni za ljudsku ni za stočnu ishranu. Nije teško zaključiti da će ponuda pomenutih proizvoda na domaćem tržištu biti izuzeno mala, zbog čega treba očekivati rast njihovih cena. Naravno, uvek možemo da računamo na uvoz, ali, kad skoče cene domaćih proizvoda, očekivati je i poskupljenje roba iz uvoza, kao i njegov rast. Kako god, građanima se ne piše dobro – poručuje Maletić.

Dragica Lukić, penzionerka iz Banjaluke, kaže da je već sad primetno da cene na pijacama rastu.

– Nije reč o nekom značajnijem skoku cena, ali je očigledno da nas prava poskupljenja očekuju već na jesen. To će teško pasti mnogim građanima, koji ionako preživljavaju od malih plata i penzija – kaže naša sagovornica.                                                                                              U Republičkom hidrimeteorološkom zavodu kažu da je žetva strnih žita u toku, ali da u nekim područjima zbog nepovoljnih vremenskih prilika još nije počela.

– Prinos pšenice će biti u granicama višegodišnjeg proseka, ali će kvalitet biti lošiji zbog nepovoljnih vremenskih prilika u toku vegetacije za ovu ratarsku kulturu, pre svega zbog prekomerne količine padavina pred neposredan početak žetve. U područjima koja su bila izložena uticaju grada, očekuje se umanjenje prinosa od 20 do 30 odsto – kaže direktor ovog zavoda Tomislav Šajić.

Prema njegovim rečima, kukuruz je trenutno u jako dobrom stanju, pa se očekuju stabilni prinosi, s tim da je naredni period ključan s obzirom na fenološku fazu nalevanja zrna.

– Trenutni klimatski uslovi ne pogoduju proizvodnji krmnih kultura zbog povećanja padavina i vlažnosti, te se prolongira kosidba. To  može ugroziti drugu kosidbu i tako smanjiti obim proizvodnje krmnih kultura, a na kraju imati negativne efekte na stočarsku proizvodnju – ističe Šajić.

Dodaje da se, generalno, stabilizacijom vremenskih prilika očekuje intenzivniji razvoj biljnih bolesti i štetočina, što može dodatno ugroziti stabilnost prinosa poljoprivrednih kultura.

Rastu cene

Početkom maja u Srspkoj je, nakon skoka cene goriva, poskupela velika većina proizvoda u prodavnicama, marketima i pekarama.

Cene prehrambenih namirnica i ostalih roba široke potrošnje u marketima u proseku su gore otišle za 15 pfeniga, dok su pojedini pekarski proizvodi poskupeli za i do 20 odsto, odnosno i do 30 pfeniga.

Tako je, na primer, cena domaćeg hleba sa 1,2 skočila na čak 1,5 KM, sendviča sa dve na 2,3, pita za deset feniga.

blic.rs

Check Also

Vantjelesna-oplodnja

OPŠTINE I GRADOVI DALI 445.400 KM Vlada Srpske zagovara da lokalne zajednice nastave sa finansiranjem vantjelesne oplodnje

  Vlada Republike Srpske prihvatila je danas informaciju o učešću lokalnih zajednica u finansiranju vantjelesne …

Powered by Master Media (TM)