Breaking News
Home / Zanimljivosti / Kiša najveći problem malinara, otkupne cijene malina i dalje padaju

Kiša najveći problem malinara, otkupne cijene malina i dalje padaju

maline23

S kišom koja je padala proteklih dana na području Bosne i Hercegovine nastavile su padati i otkupne cijene malina. Jedan od najvećih otkupljivača malina HEKO iz Bugojna objavio je, nove, za 0,20 KM niže otkupne cijene nekada najtraženije voćke u BiH.

HEKO je u obavještenju svojim kooperantima 3. jula objavio nove cijene malina koje su zbog lošeg kvaliteta prouzrokovanog nepovoljnim vremenskim prilikama još niže.

Otkupna cijena maline meeker po kilogramu će iznositi 1,30 KM, dok će za willamette i tulameen otkupna cijena biti 1 KM.

Cijena organske maline svih sorti iznosi 1,60 KM po kilogramu.

Podsjetimo, HEKO je 22. juna u obavijesti malinarima poručio da će zbog lošeg kvaliteta maline prouzrokovanog vlažnim i kišovitim vremenskim prilikama, otkupna cijena malina iznositi 1,50 KM/kg za sortu meeker i 1,20 KM/kg za sorte willamette i tulameen, a pad cijena se nastavlja.

Cijena organske maline prije jučer objavljenih otkupnih cijena iznosila je 2,40 KM po kilogramu.

Na sastanku koji je održan krajem juna u Travniku između otkupljivača maina i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona Salkana Merdžanića je poručeno da se bez potpore vlasti ne može očekivati rješavanje problema s kojim se suočavaju uzgajivači i otkupljivači malina.

Zbog nezadovoljstva cijenom te problemima s hladnjačama malinarima na području Zeničko-dobojskog kantona dnevno propadne više tona plodova.

 

Izvor: Klix.ba/poljoprivreda.ba

Check Also

Gorenje by Starck Tehnološki besprekorni kuhinjski aparati superiornog dizajna 665

Gorenje by Starck: Tehnološki besprekorni kuhinjski aparati superiornog dizajna

Gorenje by Starck kolekciju karakteriše superioran dizajn – u kombinaciji sa najsavremenijom tehnologijom, koja pruža …

Powered by Master Media (TM)