Breaking News
Home / Region / Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora

Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora

img_0456.jpg

Dragan Vasiljković, poznat i kao kapetan Dragan proglašen je krivim za ratne zločine, a izrečena mu je kazna od 15 godina zatvora.
Kapetan Dragan pred sudom u Splitu
Kapetan Dragan pred sudom u Splitu
Przypnij na PinterestPodziel się
Vasiljković je proglašen krivim za dve tačke optužnice – zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini.

U završoj reči kapetan Dragan je odbacio bilo kakvu krivicu za ono što mu se stavlja na teret.

“Navedene zločine, koji se spominju u optužnici, niti sam počinio, niti su se oni dogodili”, rekao je Vasiljković.

On je ceo sudski proces nazvao “opsesivno fašističkim progonom”, a na početku procesa prošle godine rekao je da sebe doživljava kao branitelj domovine Jugoslavije, a ne agresor.

Njegova odbrana tvrdi da pred sudom u Splitu nije imao nepristrasno i pošteno suđenje, kao i da je imao drugačiji tretman jer je Srbin.

Tužilaštvo, s druge strane, tvrdi da je u sudskom postupku, tokom kojem je ispitano više desetina svedoka, dokazalo sve optužbe. Oodnosno da je “Vasiljković kao komandant Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih jedinica samoproglašene SAO Krajine počinio ratne zločine 1991. u zatvoru u Kninu, kao i 1993. u Bruškoj, kod Benkovca, gde je mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije”.

Optužnica tereti Vasiljkovića i da je tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru s komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu, kao i na okolna naselja. U optužnici se navodi i da su tokom napada oštećeni i uništeni civilni objekti, hrvatsko stanovništvo naterano na beg, opljačkana imovina i ubijeni i ranjeni civili.

Među nastradalima je bio i nemački novinar Egon Skotland, koji je poginuo 1991. godine na ulazu u Glinu.

Županijsko tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Vasiljkovića početkom 2016, gotovo pola godine nakon što ga je Australija izručila Hrvatskoj posle desetak godina skrivanja.

Do hapšenja je živeo u Pertu pod imenom Daniel Sneden i radio je kao trener golfa. On je državljanin Srbije i Australije.

Blic.rs

Check Also

94C3C110-9FF9-4AC8-BE63-FF5A4D09B611

Otvaranje Kuće Iva Andrića i sporazum o saradnji Hreceg Novog i Višegrada

  Djelimično obnovljena kuća nobelovca Iva Andrića na Toploj biće od večeras ponovo otvorena za …

Powered by Master Media (TM)