Breaking News
Home / Zanimljivosti / Kako zaštiti voćke

Kako zaštiti voćke

vocnjak-ch-5

Voćari u čačanskom kraju pripremaju se za zimu. Kako se štite voćke pre prvih mrazeva, šta voćari rade a šta savetuju stručnjaci?

Nataša Radovanović iz Miokovaca sa porodicom na trinaest hektara uzgaja jabuke, šljive, kruške i trešnje. Berba je završena, ali u voćnjaku ima mnogo posla. Čiste se zasadi, sakupljaju ostaci plodova a počinju i pripreme za zimu.

– Jedino što možemo da uradimo to je da bakrom zaštitimo biljku od izmrzavanja, kaže Nataša, „biljka je već spremna za tako nešto, priprema se, lišće opada, ona vraća sokove u korenov sistem. To je njihov neki period koji sama odradi.“

Stabla kajsije u voćnjaku Milete Mojićevića, u Gornjoj Gorevnici, već su gotovo bez lišća, što je znak da se spremaju za zimsko mirovanje. Mojićević kajsije uzgaja na 5 hektara, 5,5 hektara kajsije i hektar i po trešnje.

 

 

– Ne valja da uđe u mraz a da zadrži list, da ne povuče sokove – onda bi došlo do izmrzavanja. Kajsija je posebno osetljiva.

Pre prvih mrazeva treba obaviti potrebnu zaštitu voćaka , savetuju stručnjaci da bi se sprečila moguća pojava bolesti i štetočina u proleće. Najpre treba očistiti voćnjake, spaliti mumificirane plodove, prikupljeno opalo lišće i osušene i polomljene grane, a potom obaviti jesenje ili plavo prskanje bakarnim preparatima. I to kada sa biljke opadne više od 70 odsto listova.

– Za ovaj period godine karakteristično je osnovno đubrenje voćnjaka, odnosno primena različitih formulacija mineralnih ili organskih đubriva, ističe dr Ivana Glišić, naučna saradnica Instituta za voćarstvo u Čačku. Sa sprovođenjem ove mere ne bi trebalo žuriti, s obzirom na to da se najavljuju kišni dani i ukoliko bi posle toga usledio neki topli period to bi nosilo rizik od ponovnog početka vegetacije posebno u vočnjacima gde je opala lisna masa. Na taj način bi biljke nespremne ušle u period zimskog odmora što bi nosilo rizik od velikog oštećenja od niskih zimskih temperatura.

 

 

 

Narednih dana neće biti jakih jutarnjih mrazeva pokazuju prognoze. Kraj oktobra sačekaćemo sa visokim temepraturama za ovaj period godine a to voću neće štetiti.

Čačanski kraj jeste poznat po voću – jabukama i šljivama, ali i kajsijama i višnjama. Najveći deo roda jabuka uglavnom se izvozi na rusko tržište a kajsija se većinom prodaje za preradu.

Check Also

baza-podataka01-foto-shutter

IMA LI VAŠEG ZANIMANJA MEĐU PRVIH 30 Ovo je lista najplaćenijih poslova budućnosti

  Koristeći projekcije zaposlenosti i podatke o platama iz američkog Zavoda za statistiku rada, “Business …

Powered by Master Media (TM)