Breaking News
Home / Zanimljivosti / Kako se pravilno dezinfikuje mlekarska oprema

Kako se pravilno dezinfikuje mlekarska oprema

mleko-foto-ilustracija

 

U mnogome kvalitet mleka zavisi od čistoće – nečistoće mlekarske opreme, (muzilice, kante, cedila i dr.) i zato svaki stočar treba veliku pažnju da posveti održavanju i čišćenju mlekarske opreme. Sa čišćenjem treba započeti odmah posle pražnjenja posude i opreme od mleka. Da ne bi došlo do sasušivanja ostataka mleka i uvećanja broja mikroorganizama. Pranje i dezinfekciju radimo u nekoliko faza:
– pretpranje,
– pranje + dezinfekcija,
-ispiranje i sušenje.

Pretpranje je ispiranje posuda koja su bila u dodiru sa mlekom. Zbog sposobnosti očvršćavanja mlečne masti u hladnoj vodi i zgrušavanja – taloženja belančevina u toploj vodi, ispiranje vršimo vodom temperature oko 30 ℃,  a može i vodom iz vodovodne mreže.

 

 

Opremu peremo rastvorom vode i sredstava za pranje, a temperatura rastvora je između 40 – 50 ℃. Treba praktikovati da u posudu prvo sipamo vodu (1/10 od zapremine posude),  a zatim dodamo deterdžent,  koji je u novo vreme pomešan sa sredstvima za dezinfekciju, a ujedno se vrši i dezinfekcija. Treba poštovati koncetraciju rastvora koja je data u uputstvima preparata.

Za pranje ne smemo upotrebljavati krpe i sunđere,  (izvor štetnih mikroorganizma), već četke raličitih oblika. Ribanje treba obaviti pedantno, naročito pažljivo očistiti rubove, poklopce i spojna mesta u kojima se lako zadržavaju ostaci mleka. Ukoliko nije korišćeno sredstvo za dezinfekciju, uništavanje bakterija je moguće i pranjem pregrejanom vodom na temperaturi iznad 90 ℃,  količinom od 1/10 zapremine posude.

Za ispiranje posuda koristi se čista voda i isprati više puta,  kako bi se uklonila sredstva za pranje i dezinfekciju. Prisustvo ostatka deterdženta izaziva zagađenje mleka, i takvo mleko ne možemo upotreblavati za dobijanje kiselomlečnih proizvoda i sira (maja i sirilo ne deluju).

 

 

 

Po završetku ispiranja pristupamo završnoj fazi – sušenju. Mlekarske posude okrenu se otvorom na dole i to na mestu gde nema prašine i nepoželjnih mirisa. Bitno je da se posude što pre osuše. Prilikom pranja kod muzilica treba obratiti pažnju na sisne gume, kolektora, cevi za mleko i muznu kantu. Poželjno je da se jednom u 7 – 10 dana obavi temeljno pranje i dezinfekcija muzne jedinice (demontiranjem na delove), kiselim sredstvima za pranje koja uništavaju talog mlečnog kamenca. Po završetku pranja važno je dobro izvršiti ispiranje.

Samo čišćenjem i dezinfekcijom posle svake muže svih površina sa kojima mleko dolazi u dodir možemo dobiti kvalitetno mleko sa što manje mikroorganizma.

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Srđan Zafirović

Check Also

visnja-2-1000x650

Kako sačuvati višnju od žilogriza

  Višnja je, kažu,  naša izvozna šansa,  međutim poslednjih godina proizvođači višnje bore se sa …

Powered by Master Media (TM)