Breaking News
Home / Zanimljivosti / Kako se bilje bere,suši i kako da od njega spremite čaj, kreme, tinkture…

Kako se bilje bere,suši i kako da od njega spremite čaj, kreme, tinkture…

Iz uputstva za pripremu lekovitih preparata od domaćeg bilja naučićete: kako se bilje bere,suši i kako da od njega spremite čaj, tinkture,sirupe, kreme, vina za jačanje. Ova prirodna lekovita sredstva poslužiće Vam kod uobičajenih zdravstvenih tegoba. Za njihovu izradu upotrebljavajte dobro poznate i proverene travke, koje se mogu bezbedno koristiti kod kuće.

 

Branje i sušenje

Lekovita svojstva biljaka zavise od vremena kada se ubiraju i sakupljaju. Travke valja brati po suvom danu, kada su na vrhuncu zrelosti i kada je koncentracija aktivnih sastojaka najveća. Osušite ih brzo, daleko od sunčeve svetlosti da biste sačuvali aromatične sastojke i sprečili oksidaciju ostalih hemikalija. Biljke ostavite na suvom, prozračnom, toplom mestu i obezbedite im dobro strujanje vazduha. Idealno bi bilo u nekom kredencu s otvorenim vratima ili u sunčanoj prostoriji, na temperaturi od 20 do 32º C. Sušenje u bašti u kojoj nema vlage, pod nadstrešnicom, takođe može biti korisno. Izbegavajte da koristite garažu, jer će travke  biti zagađene petrolejskim isparenjima.

Cvetovi

Cvetove sabirajte pošto  jutarnja rosa  ispari, kada su potpuno otvoreni. Rukujte pažljivo sa njima, jer se  lako oštete. Odsecite cvetne glavice od stabljika i sušite ih cele na poslužavniku. S malim cvetovima, kao što su lavandini, postupajte kao sa semenom: uberite ih pre nego što se cvetovi potpuno osuše. Ako su stabljike velike ili mesnate, kao kod divizme, uzmite pojedinačne cvetove i sušite ih odvojeno.

1.Uklonite vidnu nečistoću, sitan pesak i insekte. Rasprostrite cvetove na upijajuću hartiju i sušite. Ostavite dovoljno prostora između cvetova da bi vazduh cirkulisao.

2.Kada je cveće suvo, stavite ga celo u tamnu, dobro zatvorenu posudu. Ako sušite neven, iščupajte suve latice, kao na slici, i čuvajte ih, a središnji deo cveta bacite.

Ilustracija: sušeno lekovito bilje, foto: pixabay
Ilustracija: sušeno lekovito bilje, foto: pixabay

 

Nadzemni delovi i lišće

Veliko lišće, kao što je lišće čička, treba brati i sušiti odvojeno; manje lišće, kao lišće matičnjaka, bolje je ostaviti na stabljici. Lišće sakupljajte pre cvetanja biljke, a kod zimzelenih vrsta, kao što je ruzmarin, tokom cele godine. Ako koristite sve nadzemne delove, skupljajte ih usred vremena cvetanja, pa ćete imati mešavinu lišća, stabljika, cvetova i cvetnih glavica.

1.Vežite stabljike s lišćem u buket od osam do 12 strukova – zavisno od veličine – i obesite ga obrnuto da se suši na toplom (ali ne vrelom) mestu. Pazite da nisu zbijene da bi vazduh mogao da struji.

2.Kada je lišće lomljivo na dodir, ali nije tako suvo da se pretvara u prah, poskidajte ga sa stabljike na papir, a velike komade odbacite. Ako se koriste svi nadzemi delovi, smrvite ih zajedno.

3.Prespite suve travke u dobro zatvorenu teglicu gde ćete ih čuvati.

 

Semenke

Skupljajte cele cvetne glavice sa semenom, zajedno sa  stabljikama (dugim 15 do 25 cm), kada su semenke skoro zrele, ali pre nego što suviše njih oduva vetar ili pojedu ptice. Obesite ih obrnuto iznad poslužavnika obloženog papirom ili u paprinoj vrećici, daleko od direktne sunčeve svetlosti. Protresite stabljike, semenke će otpasti kad budu sasvim zrele i osušene.

 

Korenje

Korenje se većinom skuplja u jesen, kada se nadzemni delovi biljke sasuše i pre nego što tlo bude suviše tvrdo da vađenje ne bi postalo teško. Neko korenje  kada se izvadi, upija vlagu iz vazduha, pa ga, ako postane meko, odbacite.

1.Operite korenje temeljno u toploj vodi da uklonite zemlju i prljavštinu. Odstranite korenčiće sa strane i oštećena meka mesta. Isecite korenje oštrim nožem na malu parčad dok je još sveže, inače će ga biti teško seći kad se osuši.

2.Rasporedite komadiće korena na poslužavnik obložen upijajućom hartijom i sušite dva-tri sata u zagrejanoj (isključenoj) pećnici, poluotvorenih vrata (ili četiri do šest sati veće korenje). Prebacite ga u otvoreni kredenac ili u toplu, sunčanu prostoriju da se potpuno osuši.

 

Voće i bobice

Sakupljajte bobice i drugo voće kada je zrelo, ali još uvek čvrsto. Ako dopustite da postane prezrelo, neće moći da se osuši kako treba. Može se brati pojedinačno ili u grozdićima.

Rasporedite voće i bobice na upijajuću hartiju i stavite na poslužavnik. Stavite u zagrejanu  pećnicu (isključenu) sa poluotvorenim vratima i sušite tri-četiri sata. Sklonite na suvo, toplo mesto i povremeno okrećite da se osuši sa svih strana. Ako plodovi pokažu bilo koji znak truljenja, odbacite ih.

Kora

Sakupljajte je samo sa svog drveća, u jesen kad sok curi da biste drvo u najmanjoj meri oštetili. Nikad nemojte skidati celu koru, ili traku kore koja okružuje celo stablo, sem ako nećete da žrtvujete drvo u korist biljne medicine. Obrišite koru i uklonite lišajeve, mahovinu i insekte; izbegavajte da je previše natopite u vodi. Nacepkajte na komadiće od 2 do 5 kvadratnih cm, rasporedite na poslužavnik i osušite.

Spravljanje biljnih lekova

Uputstva koja su ovde data odnose se na standardnu količinu biljaka. Ukoliko kombinujete više biljaka, ukupna količna u bilo kom leku ne sme da pređe standardni kvantitet. Na primer, čaj za prehladu i grip  mogao bi da sadrži po 10 grama hajdučke trave, zovinog cveta i nane da bi se dobio traženi odnos od 50 grama suve biljke na 500 ml vode.

Infuzi ili nalivi

Infuz, naliv ili čaj, kako ga mi zovemo, vrlo je jednostavan način korišćenja bilja. Voda za čaj ne sme da ključa, jer, ako snažno ključa, raspršiće vredna isparljiva ulja u paru. Koristite ovu metodu za cvetne i lisne delove bilja. Pripremajte svež infuz svakog dana i u dovoljnoj količini za tri doze. Pijte toplo ili hladno.

Standardna količina: 30 g suve ili 75 g sveže biljke na 500 ml vode

Standardna doza: jedna čajna šolja ili vinska čaša, tri puta dnevno

Oprema: čajnik s poklopcem, cediljka, šolja za čaj, pokriveni bokal za čuvanje

1.Stavite travke u čajnik i nalijte preko njih vrelu vodu. Zatvorite poklopcem koji dobro naleže.

2.Ostavite da se namoči 10 minuta. Onda procedite kroz cediljku u šolju, a ostatak stavite u pokriveni bokal na hladno mesto.

Dekokti ili odvari

Ova metoda podrazumeva mnogo snažnije izvlačenje aktivnih sastojaka iz biljke nego što to postiže naliv i koristi se za korenje, koru, grančice i neke bobice. Stavite bilje u hladnu vodu, zagrevajte ga i kuvajte  na tihoj vatri jedan sat. Kao i infuze, pravite odvare sveže svaki dan i u dovoljnoj količini za tri doze. Pijte toplo ili hladno.

Standardna količina: 30 g suve ili 60 g sveže biljke na 750 ml vode; posle kuvanja količina će se smanjiti na oko 500 ml

Standardna doza: jedna čajna šolja ili vinska čaša, tri puta dnevno

Oprema: šerpica (emajlirana), cediljka, pokriveni bokal za čuvanje

.Stavite travke u šerpicu i nalijte hladnom vodom. Neka zavri, pa dalje kuvajte na tihoj vatri oko jedan sat dok se količina ne smanji za trećinu.Procedite kroz cediljku u bokal ili šolju. Čuvajte na hladnom.

Tinkture

Tinkture se prave namakanjem suvih ili svežih travki u 25 odsto mešavine alkohola i vode. Može se koristiti bilo koji deo biljke. Osim što izvlači aktivne sastojke iz biljke, alkohol ih i konzerviše. Zbog toga je trajnost tinktura dve godine. Tinkture treba praviti od jedne biljke; ako želite smesu od više biljaka, kombinujte već gotove tinkture, po potrebi.

Komercijalni proizvođači za tinkture koriste etil alkohol, ali je za kućnu upotrebu sasvim podesna domaća rakija. Votka je idealna, jer sadrži malo aditiva, dok rum pomaže da se maskira manje prijatan ukus nekih travki.

Standardna količina: 200 g suve ili 600 g sveže biljke na jedan litar 25-procentne mešavine  alkohola i vode; na primer, rastvorite bocu votke od 0,75 l, jačine i 37,5 stepeni sa 0,37 l vode

Standardna doza: 5 ml tri puta dnevno. Tinkturu treba uzimati rastvorenu u vodi (malo meda ili voćnog soka često može da popravi ukus). Za osobe koje ne smeju da koriste alkohol – decu, trudnice, obolele od zapaljenja želuca i jetre ili lečene alkoholičare – u šoljicu stavite jednu dozu tinkture  (obično 5 ml) i prelijte je malom količinom (25 do 50 ml) skoro kipuće vode. Sačekajte da se ohladi, da većina alkohola ispari i dajte je obolelom

Oprema: velika tegla sa zatvaračem s navijutkom, muslinska vrećica ili parče tila, presa za vino ili obična cediljka, veći bokal, boca od tamnog stakla sa zatvaračem s navijutkom, levak

Oprez: u tinkturi nemojte koristiti industrijski, metil ili izopropil alkohol; svi su izuzetno toksični.

1.Stavite travke (na slici su korice cimeta) u veliku  teglu i nalijte ih mešavinom votke/rakije i vode. Zatvorite poklopac, stavite na tamno mesto dve nedelje i povremeno mućkajte.

2.Namestite muslin ili til (osigurajte gumicom, ako je neophodno) preko obruča prese za vino  ili obložite tilom običnu veću cediljku (podmetnite ispod odgovarajuću posudu) i sipajte mešavinu.

3.Pritisnite mešavinu kroz presu za vino da otiče u bokal. U nedostatku ove praktične prese, poslužite se cediljkom i procedite uobičajeno. (Čvrsti ostatak  je odličan kompost.)

4.Sipajte proceđenu tečnosti u čistu, tamnu bocu koristeći levak i dobro zatvorite.

Ilustracija: sušeno lekovito bilje, foto: pixabay
Ilustracija: sušeno lekovito bilje, foto: pixabay

Sirup

Napravite sirup – idealan oblik  leka protiv kašlja – tako što ćete u naliv ili odvar odgovarajuće biljke dodati med, koji i konzerviše. Ukus meda će pokriti neprijatnu aromu travki kao što je, na primer, srdačica. Sirup se može upotrebiti i da začini lekove koje dajete deci.

Standardna količina: 500 ml naliva ili odvara i 500 g meda

Standardna doza: 5 do 10 ml, tri puta dnevno

Oprema: šerpa, drvena varjača, boca od tamnog stakla sa plutanim zapušačem, levak

1.Zagrejte 500 ml gotovog čaja (naliva ili odvara) u šerpi. Dodajte 500 g meda i mešajte stalno dok se ne rastvori.

2.Kad se mešavina ohladi, sipajte u tamnu staklenu bocu i zatvorite isključivo plutanim zapušačem. Pošto med fermentiše, važno je uzeti pampur da boca ne bi eksplodirala.

Kreme

Kreme za negu kože prave se od mešavine vode i masti ili ulja. U inostranstvu se u apotekama može  nabaviti emulziona pomada (gotova baza za kreme) od mešavine ulja i pčelinjeg voska, kojoj se naknadno doda voda. Kućne kreme mogu da traju nekoliko meseci, a trajnosti im se povećava čuvanjem u  hladnoj ostavi ili frižideru, ili dodavanjem nekoliko kapi tinkture benzoina koji ih konzerviše. Kreme spravljene od organskih ulja i masti se mnogo brže kvare. Ovde ćemo opisati kompletnu kućnu metodu, bez korišćenja gotove baze (emulzione masti).

Standardna količina:  25 g pčelinjeg voska, 25 g bezvodnog lanolina, 100 ml suncokretovog ulja, 75 ml vode,  50 g suvih travki i pet kapi tinkture benzoin

Oprema: staklena činija i šerpa, ili dupla posuda za kuvanje na pari, drvena varjača, presa za vino ili obična cediljka, vrećica od tila ili muslina, činija, mala špatula (pljosnati nož) i teglica od tamnog stakla

 

1.Pomešajte vosak, lanolin, ulje i vodu u činiji iznad posude s kipućom vodom ili u duploj posudi, dodajte travke i lagano zagrevajte tri sata.

2.Pričvrstite vrećicu od tila oko prese za vino ili je stavite u cediljku i procedite mešavinu u činiju. Stalno mešajte dok ne postane hladno. Dodajte pet kapi tinkture benzoina radi koznervisanja.

3.Uzmite malu špatulu da biste napunili teglicu. Najpre stavite nešto krema oko ivica teglice, a onda napunite i sredinu.

Ilustracija: kreme na bazi bilja, Etno dućan Đurđić
Ilustracija: kreme na bazi bilja, Etno dućan Đurđić

 

Praškovi i kapsule

Biljni lekovi su u nekim slučajevima delotovnorniji kad se koriste u vidu praška. Da bi se dobio prašak, odabrane delove biljke valja sušiti duže vreme, a zatim zdrobiti što je moguće sitnije. Prašak se uzima pomešan s vodom, posut po hrani, pomešan s malo meda u kašičici, ili se koristi u vidu kapsula (one su pogodne za biljke neprijatnog ukusa). U inostranstvu  postoji komercijalno pripremljen prah, kao i želatinske, odnosno biljne kapsule iz dva dela koje možete sami puniti.

Ne preporučuje se mlevenje bilja u kućnom mlinu, jer  stvara toplotu koja može da izazove hemijske promene, a tvrdo korenje može da ošteti mlin.

Ako budete u prilici da nabavite kapsule, prema uputstvu ćete lako moći da ih sami pripremite.

Standardna količina: kapsule veličine 00 sadrže 200 do 250 mg bilja u prahu

Standardna doza: uopšteno, dve-tri kapsule do tri puta dnevno ili  pola od jedne kašičice u pola čaše vode, tri puta dnevno.

Oprema: tanjirić ili plitka posuda, pakovanje kapsula, teglica od tamnog stakla za čuvanje

1.Da napunite kapsule, sipajte prašak u tanjirić, razdvojite dve polovine kapsule i kliznite njima zajedno kroz prašak, zahvatajući ga u kapuslu.

2.Spojite po dve polovine kapsule. Stavite ih u tamnu staklenu teglicu i odložite na hladno mesto.

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Svetlana Kovačević

About admin

Check Also

palenta-300x200

Palenta ne deblja

Palenta može biti prilog ili glavno jelo. Nekad je to bilo tipično jelo siromašnih ljudi …

Powered by Master Media (TM)