Breaking News
Home / Zanimljivosti / Kako obezbediti kalem grančice

Kako obezbediti kalem grančice

peach-tree-1324063_960_720

Kalem grančice za zasade voćaka uzimaju se iz sortimentskih zasada, koji su sastavni deo rasadnika, čija je vrednost vrlo velika, naročito zbog zagarantovanog identiteta sorte, kao i smanjenja troškova proizvodnje sadnica, jer se značajno smanjuju troškovi nabavke sadnica.
Takođe, smanjuju se troškovi oko nabavke kalem-grančica. Ove voćke nisu namenjene većem plodonošenju, pa se primenjuje posebna njihova rezidba, da bi dale što više grančica.Veoma je važno da kalem-grančice moraju odgovarati sorti, da ne bi kasnije nastali teško rešivi problemi. U voćarstvu postoji prioritetno pravilo koje ukazuje da- za kalemljenje ne bi trebalo uzimati grančicu sa voćke čije plodove nisi video i okusio. Upotrebljavaju se samo jednogodišnje grančice.

 

 

Vreme kada bi trebalo odsecati grančice zavisi od načina kalemljenja. Za okuliranje na spavajući pupoljak grančice se odsecaju neposredno pred kalemljenje. Prilikom ovog izbora uklanjaju se liske, a peteljke ostaju. Kratkotrajno se čuvaju u vlažnoj krpi i u hladovini. Za ostale načine kalemljenja kalem grančice se odsecaju u periodu biološkog mirovanja. To je kalendarski period najkasnije do polovine januara.

 

nature-3300246_960_720

 

Nakon uzimanja sa stabala, kalem-grančice se do upotrebe čuvaju kako bi održale svežinu. Ovakve grančice moraju biti u svežem stanju, ali bi trebalo paziti da im se pupoljci ne razviju. Zato bi ih trebalo utrapiti u vlažan pesak i čuvati pri temperaturi od oko 3 stepena S.
Kalem grančice mogu se transportovati i na veću udaljenost. U ovom slučaju odabrane kalem-grančice trebalo bi zaroniti u rastopljeni tehnički parafin, zatim uviti u filter papir, malo navlažen, i staviti u kesu od polietilena. Na ovakav način mogu spremljene grančice u putu da izdrže 8-10 dana, uz sačuvanu svežinu.

 

 

Posebno za kalemljenje oraha, kalem-grančice trebalo bi da budu dovoljno razvijene. To se postiže posebnom pripremom matičnih stabala. Matična stabla se redovno orezuju, i to kratko, da se dobije veliki broj izbojaka, koji će se upotrebiti za kalem grančice. Razvijeni letorasti koji će se upotrebiti za kalem grančice nemaju začetke muških cvetova, a u tome je i značajan uspeh kalemljenja. Samim tim vrlo je korisno, a nekada i neophodno da rasadnici poseduju i matičnjake vegetativnih podloga, kao delove rasadnika, u kome se proizvode podloge na neki od vegetativnih načina.

 

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Branko Tanasković

Check Also

20200113190826_578216

Ukida se podrška za Windows 7, šta to znači za Chrome?

    Microsoft više neće nuditi zvaničnu podršku za Windows 7 operativni sistem. Međutim, ostaje …

Powered by Master Media (TM)