Breaking News
Home / Zanimljivosti / Auto-moto / Kako klima uređaj utiče na koronavirus?

Kako klima uređaj utiče na koronavirus?

21242148885eb1287bad3d3022171518_v4 big

 

S obzirom na to da stižu topliji dani, postavlja se pitanje koliko su sredstva za rashlađivanje poput klime rizična za zdravlje ljudi kada je u pitanju koronavirus.

Prof. dr Maja Todorović sa Mašinskog fakulteta je objasnila za RTS kako bi klima-uređaji mogli da vrate virus koji je pao na podlogu u vazduh. Ipak, klima-uređaji bi mogli da imaju i pozitivan efekat, ističe profesorka.

 

 

Prema njenim rečima, pandemija koronavirusa ne menja ništa kada je reč o čišćenju klima-uređaja kod kuće.

”Ništa se ne menja kada su kućni klimatizeri u pitanju – uređaji koji rade sa sobnim vazduhom. Nema načina da se nečistoće spolja unesu preko klime već samo iz samog prostora. Ako se bilo koje nečisoiće, čestičnog ili biološkog tipa unesu u prostor, cirkulisaće i kroz uređaj”, navodi dr Todorović.

Koronavirus ima veliku specifičnu težinu, i zato bi prema njenom mišljenju možda mogao da ostane na finom filteru, ako bi ga strujanje vazduha podiglo sa podloge.

Ona naglašava da, iako možemo sami da operemo filtere toplom vodom i sredstvom za pranje sudova, najmanje jednom godišnje treba pozvati servisera.

Kada su u pitanju automobili, filteri na klimi se menjaju najmanje jednom godišnje na tehničkom pregledu. Ti uređaji funkcionišu drugačije, jer spoljni vazduh ulazi u vozilo.

”Pitanje je da li je kontaminiran spoljni vazduh. Ovaj virus se zbog težine jako kratko održava u vazduhu”, napominje Todorovićeva.

 

U velikim prostorima poput tržnih centara postoje centralizovane klime koje, prema njenim rečima nisu opasne po zdravlje ali je problematična povećana brzina strujanje vazduha koju one izazivaju.

”Podizanje prašine i vraćanje virusa koji je možda pao na pod može biti problem kod takvih sistema”, objašnjava ona i dodaje da je ipak bolje sa klimom.

 

IZVOR: RTS

Check Also

20200516162554_599406

Novi luksuzni SUV je prodajni hit u najavi

  Korejski Genesis je za kratko vrijeme u SAD primio skoro 10.000 narudžbina za SUV …

Powered by Master Media (TM)