Breaking News
Home / Zanimljivosti / Moda i lepota / Kako da znate da ste zaista kupili vodootpornu obuću

Kako da znate da ste zaista kupili vodootpornu obuću

20220208101100_397206

 

Obuću koja se ne kliza, prema najavama meteorologa, zamijeniće ona koja ne propušta vodu. Kako izabrati takvu obuću i kome se žaliti ako vam noge, uprkos obećanjima prodavaca, ostanu mokre?

Na rafu piše da je obuća za zimu i da je vodootporna, a na deklaraciji da je namijenjena za suvo vrijeme. Šta smo kupili obično shvatimo tek kada nas iznenadi prva jača kiša ili snijeg.

“Dešavalo se da piše da je obuća vodootporna, a dokaže se suprotno – da nije. Dolazila sam i da vratim, međutim, oni neće to da učine”, priča jedna Beograđanka.

 

 

 

Poslije malo ko ima vremena i strpljenja da obuću vraća u prodavnice i traži zamjenu ili novac nazad. Deklaracija se često nalazi na kutiji i to je jedan od razloga zašto je ne pročitamo na vrijeme.

“Savet za potrošače je da čitaju deklaraciju prilikom kupovine obuće, većina njih je deklarisana kao obuća za suvo vreme, ukoliko primete nepravilnosti, na primer da je proizvođač označio obuću da je vodootporna, a da stoji u deklaraciji da je za suvo vreme, mogu se obratiti tržišnoj inspekciji ili našoj organizaciji”, ukazuje Nikica Jovanović iz  Udruženja potrošača Srbije.

Dakle, ako na čizmi piše “voterpruf”, ali ne i na deklaraciji, nećete imati pravo da se žalite ako vam noge budu mokre. Ako na deklaraciji piše da ne propuštaju vodu, to je jedina garancija.

“Ako to piše u redu je, isto što treba da provere, obavezno ta obuća koja je vodonepropusna mora da ima zatvoren jezik, znači jezik ušiven, zatvorenog tipa. Ako je jezik slobodan, to ne ispunjava uslove vodonepropusnosti”, objašnjava Lazar Ilić iz Jugoinspekta.

Ako uložimo žalbu u prodavnici, trgovac je dužan da pošalje obuću na provjeru i testiranje u neku od specijalizovanih laboratorija. U Jugoinspektu svake nedjelje testiraju desetak pari obuće. Inače, kažu, u 80 odsto slučajeva ispostavi se da su reklamacije kupaca opravdane.

RTS

 

Check Also

20220322113929_403444

Ovo je najpopularniji ruž za usne, u svijetu se svake sekunde proda jedan

  Posljednjih godina nude ruževi za usne su stekli toliku popularnost da gotovo ne postoji …

Powered by Master Media (TM)