Breaking News
Home / Srbija / Kako da izbegnete sve ZAMKE PREVARANATA za posao u inostranstvu: Nude “med i mleko”, a sačeka vas PRAVA GOLGOTA

Kako da izbegnete sve ZAMKE PREVARANATA za posao u inostranstvu: Nude “med i mleko”, a sačeka vas PRAVA GOLGOTA

QQjk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWTJFN01EQV8vMjZhYzQ4MTY4ODM4MWRiZWI4YTBiOTg2OWM3MGY3MzQuanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB

Činjenica je da građani Srbije masovno odlaze “trbuhom za kruhom” na rad u inostranstvo jer u Srbiji nemaju posao ili im plata ne “pokriva ni pola meseca života”. Takođe je i činjenica da mnogi od njih postaju žrtve prevaranata koji im u firmama u inostrnastvu obećavaju sigurne poslove i dobre plate.

Poslednji takav slučaj desio se našim ljudima, njih oko 50, koji su otišli u Slovačku. Na rad u tu zemlju otišli su preko agencije “Resken” iz Trnave, ali se ispostavilo da je sve to jedna velika šarena laža.

Situacija je utoliko gora jer su ti ljudi ostali bez para i ne znaju kada će i kako da se vrate u Srbiju budući da su vlasnici “Reskena” – uhapšeni i zadržani u pritvoru.

Kako je “Blic” već pisao, ti radnici nisu mogli da podignu 50 evra koliko im iznosi nedeljna akontacija, koja im se isplaćuje svakog petka, kao ni mesečnu platu koju primaju 20. u mesecu.

Rečeno im je da će im novac biti isplaćen nakon 2. decembra, što im je “upalilo crvenu lampicu”, imajući u vidu da im je smeštaj obezbeđen do 31. novembra, kada moraju da se vrate za Srbiju.

Nisu jedni koji su prevareni

Ti radnici nažalost nisu jedini prevareni koji su pohrlili van granica Srbije na rad. Pre samo godinu dana 23 srpska državljanina uhapšena su u Slovačkoj, a razlog su, kako je objavljeno, lažni ugovori o radu i nepotpuna putna dokumentacija.

Kako je tada saopšteno, oko 5.800 radnika iz Srbije nalazi se u Slovačkoj, a od toga manje od 600 ima pojedinačne dozvole za rad od slovačkih biroa rada, dok su ostale dovele često sumnjive agencije za zapošljavanje.

Dakle, jasno je potpuno da bez ozbiljne provere preko koga i koje firme oslazite na rad u inostranstvo, nikako ne nasedajte na priče o velikim platama, dobrom smeštaju i validnim ugovorima. Sve dobro proverite!

 

 

 

Ministartvo: Pre odlaska dobro sve proverite

Na to za “Blic” upozoravaju i u Ministarstvu za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja i kažu da Zakon o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti propisuje oblast zapošljavanja državljana Srbije u inostranstvu.

“U skladu sa tim Zakonom poslove zapošljavanja može obavljati Nacionalna služba za zapošljavanje i agencija za zapošljavanje koja ima važeću dozvolu za rad ovog Ministarstva jer ono istovremeno vodi registar izdatih dozvola agencijama. Spisak agencija sa važećom dozvolom nalazi se na sajtu Ministartva”, naveli su nadležni.

FOTO: RAS SRBIJA

Ukoliko se spremate na “radni put” u inostranstvo evo šta obavezno morate da proverite i znate.

1. ODABIR AGENCIJE

Prvi korak je svakako odabir agencije koja posreduje pri zapošljavanju u inostranstvu. Spisak registrovanih agencija za zapošljavanje, koje imaju dozvolu Ministarstva za rad, nalazi se na veb sajtu Ministarstva i Nacionalne službe za zapošljavanje. Trenutno je registrovano 116 takvih agencija.

Međutim, samo to nije garancija da će vaše zaposlenje proteći bez problema, o čemu najbolje svedoči primer agencije Largo Srbija, koja je bila na tom spisku, zapošljavala je naše državljane na crno u Slovačkoj. Tek nakon pisanja “Blica”, kao i ostalih medija, ona je izgubila dozvolu za rad.

Registar Ministarstva i Nacionalne službe za zapošljavanje se ažurira jednom mesečno.

2. KAD POTPISUJETE UGOVOR O RADU

Na posao u inostranstvo preko posredničke agencije nikako, ali nikako, nemojte da idete bez prethodno potpisanog ugovora o radu. Kako nam je rečeno u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, ugovorom koji potpisujete morala bi da bude obezbeđena vaša zaštita propisana zakonom.

FOTO: D. BRIZA / RAS SRBIJA

Ugovor o radu potpisujte pre odlaska u inostranstvo, nikako tek što se na taj put otisnete. Ako vam posrednik kaže da ćete ugovor potpisati tek kad stignete na radno mesto, znajte da nešto nije u redu.

3. SADRŽINA UGOVORA – PRAVA I OBAVEZE

U ugovorima bi moralo da bude navedeno obezbeđivanje dozvole za rad, troškova – opštih, sanitarnih i specijalističkih zdravstvenih pregleda i izdavanje uverenja o zdravstvenoj sposobnosti.

Takođe, tu bi morali da budu navedeni troškovi prevoza, kao i informisanje o pravima i obavezama po osnovu rada, kao i o uslovima života i rada.

FOTO: LJUBIŠA MITIĆ / RAS SRBIJA

Pojedini prevareni radnici tvrdili su da su imali potpisane ugovore o radu, ali je pitanje da li su oni bili validni. Neki radnici u izjavama medijima tvrdili su da su u njima bile samo navedene njihove obaveze, ne i prava. Takođe, sudeći po dokumentima koji su oni dostavili medijima, potpisivani su posrednički ugovori sa agencijama, a ne ugovori o radu.

Dakle, dobro obratite pažnju šta zarpavo potpisujete.

Takođe, u posredničkim agencijama su dužni i usmeno da vas obaveste o vašim pravima i obavezama.

 

 

4. ŠTA AKO NEŠTO KRENE PO ZLU?

Ukoliko se nađete u neprilici, u kakvoj su se našli radnici u Slovačkoj, pomoć možete da potražite u srpskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, poručuju u Ministarstvu za rad.

5. OBEZBEĐIVANJE POSLA MEĐUDRŽAVNIM SPORAZUMIMA

Srbija je do sada potpisala dva sporazuma o privremenom zapošljavanju naših državaljana u inostranstvu i to sa BiH, Belorusijom i Slovenijom. U slučaju da ste našli posao u nekoj od ove dve zemlje, Ministarstvo rada dobija detaljne informacije o tome, što vam, kako su ranije objašnjavali nadležni, daje veću sigurnost i garancije da će vaša prava biti ispoštovana.

FOTO: ROBERT GETEL / RAS SRBIJA

Iz svega ovog može se zaključiti da prilikom zapošljavanju u inostranstvu treba da obraćate pažnju baš na svaku stavku u ugovoru, ali i da, kako biste bili bezbedni i sigurni, kroz svaki pomenuti korak prođete što pažljivije.

 

blic.rs

Check Also

20200517101138_599456

Austrija otvorila granice sa šest država

  Austrija nastavlja s popuštanjem mjera pa su tako u ponoć otvorili granice s Češkom, …

Powered by Master Media (TM)