Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Kako će izgledati autoput Beograd-Sarajevo

Kako će izgledati autoput Beograd-Sarajevo

106549

 

Jedan od potpisanih dokumenata sa Turskom je i Pismo o namjerama za jačanje i proširenje saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture, kojim se Turska i zvanično uključuje u realizaciju projekta autoputa Beograd-Sarajevo.

Ideja za taj autoput stara je nekoliko decenija, a njegova trasa povezala bi Požegu i Užice preko Kotromana sa Sarajevom, i bila bi logičan nastavak i krak Koridora 11, koji polazi od Beograda ka Crnoj Gori i Sandžaku.

Dalja trasa ide ka Republici Srpskoj, ali ne postojećim putem, već, zbog zahtjeva ekologa, zaobilazi nacionalni park Mokra Gora.

Autoput će imati dvije vozne i jednu zaustavnu traku. Projektanti kažu da će dio autoputa kroz Srbiju biti najteži za izgradnju, pa će 60 kilometra koštati čak 760 miliona evra.

“Ovaj autoput dugačak je 60, 65 kilometara i na ovoj trasi imamo 62 mosta i 22 tunela”, kaže Dragoslav Dragićević, odgovorni projektant Cipa.

Dakle, Srbija računa da se trasa autoputa Sarajevo – Beograd proteže ka zapadnoj granici sa BiH kako bi cesta naposljetku u BiH ušla na području Višegrada.

S druge strane, načelnici Tuzle, Bijeljine i Brčkog sastali su se početkom sedmice, a zaključak je bio da tri grada računaju na trasu autoputa Sarajevo – Beograd koja bi išla preko tog dijela BiH.

BiH u cjelini još uvijek nema jasan stav o budućoj trasi autoputa.

Izvor: RTS

Slušajte Radio Višegrad uživo od 08:00 do 18:00 časova.

About admin

Check Also

113294

Višegrad: Donatorsko veče za Udruženje “Moj prijatelj” (VIDEO)

Povodom novogodišnjih praznika, članovi udruženja lica sa poteškoćama u razvoju „Moj prijatelj“ iz Višegrada organizovali …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by Master Media (TM)