Breaking News
Home / Foto / Dnevnik starog Višegrada / KAD JE KOD VAS SRIJEDA ?

KAD JE KOD VAS SRIJEDA ?

VIŠEGRAD – Pita u kafani pijanac iz Višegrada prijatelja preko stola iz Čajniča – kad je kod vas srijeda. Mislio je, naravno, kad je pazarni dan u gradu pod Ciceljom jer je od pamtivijeka srijedom velika pijaca u gradu na Drini.

U knjizi „Bosanska istočna žeeznica“, autora Milene Mrazović još se 1908.godine pominje da je srijeda pijačni dan u Višegradu i da se roba kupuje i prodaje na desnoj obali Drine na platou kod ulaza u Ćupriju.

Postoji vjerovatnoća da je austrougarska monarhija uvela na ovoj regiji pijačne dane u gradovima pa je tako pijaca u Rogatici ponedekom , Čajniču utorkom, u Višegradu srijedom, Rudom četvrtkom, a u Foči subotom.

Pijaca-VGD-12a

Gradska robna pijaca

Sa razvojem Višegrada i njegovim širenjem mijenjano je i mjesto za robnu pijacu.

Bivši ugostiteljskii radnik Duško Andrić se sjeća da je po pričama prva robna pijaca bila na lijevoj obali Drine kod Osojničkog potoka, pa onda ispred zgrade bivše gimnazije a kasnije pored puta prema naselju Dušče ispod trase željezničke pruge.

Sedamdesetih godina prošlog vijeka robna pijaca je preseljena na desnu obalu Rzava gdje se i danas nalazi.

Prije otadžbinsko-odbrambenog rata bila je ovo najbogatija pijaca gdje su dolazili prodavci iz cijele regije, prve lubenice su stizale iz Makedonije, užička pršuta i zlatiborski kajmak iz Užica a pred ratni sukob pojavili su se i rumunski trgovci kojima je svaka roba koštala „črvenu“ dinarsku novčanicu.

Sva proizvodi posebno rano povrće i voće dolazilo je u vagonima popularnog „ćire“.

I stočna pijaca je mijenjala mjesto od placa kod Ćuprije, do sadašnjeg na robnoj a završila je svoju ulogu ispod puta za Višegradsku banju kod naselja Garča.

Sa stočne pijace koje više nema

Zanimljivo je da ni jedan od gradova gornjedrinske regije nema više stočnih pijaca jer se stočni fond naglo smanjio.

U prijeratnom periodu opština Rogatica je imala čak deset stočnih pijaca po mjesnim zajednicama a jedina koja se zadržala do danas je na visoravni Borike.

Zamrla sela, oslabljena poljoprivreda, smanjen broj stanovnika u gradu sve to utiče na nedostatak robe, trgovaca pa i kupaca na nekad čuvenoj višegradskoj pijaci koja je i sama oronula i ohrdana jer nije rekonstruisana od njene izgradnje.

R. TASIĆ-visegradskevijesti.com

Slušajte Radio Višegrad uživo od 08:00 do 18:00 časova.

About admin

Check Also

img_0998-1.jpg

Dnevnik starog Višegrada

/Lajkujte našu Facebook stranicu Visegrad Live ,  da budete u toku sa najnovijim dešavanjima  iz našeg grada./ …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by Master Media (TM)