Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / Još 8,4 miliona evra za projekte u Republici Srpskoj

Još 8,4 miliona evra za projekte u Republici Srpskoj

20190319141155-280780

 

Predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija uložiti 8 miliona 405 hiljada evra u projekte u opštinama u Republici Srpskoj i BiH.

“Ta sredstva će biti na raspolaganju kao što smo činili i u ranijem periodu. Kad to budemo platili, biće to ukupno oko 32 miliona evra bespovratnih sredstava”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka sa Miloradom Dodikom.

On je rekao da su se o tome dogovorili i sa premijerkom Anom Brnabić i da će Srbija u toku ove godine želi da pomogne svakoj opštini u Republici Srpskoj, ali i u Federaciji, ukoliko dobije zahtjeve, pa i u opštinama koje nisu većinski srpske.

Riječ je o projektima rekonstrukcije domova zdravlja i škola, domova za starija lica, izgradnje vrtića, mokrih čvorova, omladinskih kampova, rekonstrukcija škola, dnevnih centara za djecu sa poteškoćama u razvoju, ambulanti, sportskih dvorana.

Projekti su predviđeni za Dubicu, Novi grad, Gradišku, Prnjavor, Banjaluku, Kneževo, Šipovo, Teslić, Doboj, Brod, Šamac, Pelagić, Bjeljinu, Zvornik, Bratunac, Vlasenica, Šekovići, Rogatica, istočno Sarajevo, Pale…

Predviđena je i izgradnja poslovnih i proizvodnih hala u nerazvijenim opštinama Republike Srpske.

Vučić je rekao da je sa Dodikom govorio i o drugim važnim pitanjima i da su se saglasili da su mir i stabilnost od ključnog značaja za ekonomski napredak i razvoj.

 

 

 

Vučić: Oko Vidovdana radovi na autoputu Beograd-Banjaluka-Sarajevo

U drugoj polovini juna, oko Vidovdana, počeće radovi na autoputu Beograd – Bijeljina – Sarajevo, od Kuzmina do Sremske Rače, najavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Konkretni radovi na autoputu Beograd-Bijeljina-Sarajevo, na sekciji Kuzmin – Sremska Rača, najverovatnje od mosta preko Save, počinju u drugoj polovini juna, oko Vidovdana. Tada krećemo u izvođenje radova na autoputu Beograd – Bijeljina – Banjaluka i Beograd – Bijeljina – Sarajevo”, rekao je Vučić nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

Vučić je dodao da je sa Dodikom razgovarao i o programu podsticanja investicija.

Podvukao je da je Srbija već uplatita 500.000 evra kao pomoć za start-apove, kao i da bi trebalo da izdvoji još toliko.

“Nadam se da ću uskoro moći da odem u Banjaluku da razgovaram sa malim privrendicima, sa svima koji počinju posao. Da pokažemo i ukažemo koliko Srbija žeil da pomogne”, podvukao je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da postoji potencijal u opremanju grinfild i braunfild lokacija za privlačenje stranih investitora u RS i da će Srbija i u tome pomoći.

Takođe, napomenuo je da je Srbiaj spremna da dodatno, kroz subvencije, podstakne stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo u RS, a da od Vlade RS zavisi na koji način će to biti učinjeno.

Vučić je dodao da je sa Dodikom razgovarao o svim važnim pitanjma, koja su značajna za Srbiju i BiH.

Predsednik je podsetio da se čeka formiranje Savjeta ministara u BiH, a da Srbija želi da se to desi što prije, kao i da želi najbolje odnose sa BiH.

Dodik: Najkonkretnija pomoć Srpskoj do sada

Predsjedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik, izrazio je zahvalnost i zadovoljstvo željom, htijenjem i namjerom Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića da neprestano pomaže građanima i opštinama Republike Srpske.

Dodik je na zajedničkoj konferenciji sa predsjednikom Srbije, ocijenio da je današnji dogovor o pomoći građanima RS, projektima koje će finansirati Srbija u 62 opštine Republike Srpske, najkonkretniji do sada.

Realizacija ovog dogovora i projekata značiće da će Srbija biti prisutna u svim opštinama širom Republike Srbije, a u pitanju je ozbilajn novac, rekao je Dodik.

Kazao je da ohrabruje činjenica da Srbija na ovaj način pomaže Republici Srpskoj i kada znamo da, kako je rekao, ima mnogo toga što u Srbiji treba da se uradi.

Dodik je rekao da je sa predsednikom Vučićem razgovarao i o pitanju odnosa BiH i Srbije, posebno pitanju granice, koje, kako je rekao, ostaje neriješeno zbog stava bošnjačke strane koja ima neke svoje, drugačije pristupe tom pitanju.

Što se njega tiče, kazao je, prihvatljiva mu je varijanta koja je prvobitno predložena.

“Srbija i Srpska pokazuju saradnju koja je usmjerene da stabilizacuje čitav prostor. Srbija je nama najvažnija za stabilnost cijelog regiona, a otvorena pitanja koja postoje se rešavaju”, rekao je Dodik i dodao da je to što čini Srbija za Srpsku dobar primjer za svakog, posebno Srba u BiH.

Predsjednika Vučića je, kaže Dodik, obavijestio i o formiranju vlasti na nivou države BiH u čemu su srpska i hrvatska strana pokazale spremnost, ali da s bošnjačke strane postoji očigledna opstrukcija s ciljem da na ministarskim pozicijama zadrže kadrove koji im odgovoraju.

Dakle, istakao je, nije riječ samo o tehničkom zastoju, već o organizovanoj opstrukciji, koja će trajati još neko vrijeme, rekao je Dodik i dodao da srpska strana nema namjeru to da trpi.

 

 

 

Nasilje niko ne odobrava, ponašanje Vučića – snažna poruka

Ponašanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u vrijeme protesta tokom vikenda i poruka koja je tako poslata – poruka odbrane institucija i državnosti – naišla je na odobravanje građana u Republici Srpskoj, a nasilje ne odobrava niko, rekao je danas predsjedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je, na konferenciji za novionare sa predsjednikom Srbije poslije sastanka koji su održali, na pitanje kako se u BiH gleda na događaje u Beogradu rekao:

“Pustite to kako se gleda u BiH. U RS se gleda ovako – uviek se iz RS na Srbiju gleda sa velikom dozom ljubavi i želje da joj se desi sve nabolje. Ono što smo gledali svakako nije dobra slika i usmjerena je na destabilizaciju Srbije i urušavanje pregovaračke, regionalne i međunarodne pozicije Srbije.”

Kako kaže, ljudi u RS smatraju da sva politička razrješavanja treba da se odvjaju u javnom prostoru.

“Nesmetano su mogli da iskazuju svoju volju, niko ih nije ometao, ali nasilje niko nije podržao”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ponašanje predsjednika Srbije na taj na dan poslalo je snažnu poruku odbrane institucija i državnosti i to je ostavilo snažan utisak na ljude u RS i naišla na odobravanje.

Tanjug

Check Also

33-DSC_1163_620x0

Vidovdanske svečanosti: Život kao u srednjovekovnoj bajci

  REPLIKE srednjovekovnog oružja i opreme i viteške igre srpskog viteškog reda Svibor i ove …

Powered by Master Media (TM)