Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / IZVJEŠTAJ O STANJU NA PUTEVIMA 

IZVJEŠTAJ O STANJU NA PUTEVIMA 

vlažnim kolovozima

REPUBLIKA SRPSKA

 

Zbog izlijevanja rijeke Sane obustavljen je saobraćaj na putnom pravcu Blagaj-Radomirovac (opština Novi Grad) u mjestu Vitasovci i preusmjeren preko Svodne.Saobraćaj se odvija otežano  na regionalnom putu R-414  Banja Luka –Kneževo i vozačima se skreće pažnja na sporiju i oprezniju vožnju.

Jutros se u RS vozi po pretežno vlažnim kolovozima, dok su ponegdje u višim planinskim predjelima, zbog niskih jutarnjih temperatura mogući nailasci na lokalnu poledicu.U kotlinama i uz riječne tokove vidljivost je, zbog magle, mjestimično smanjena, a izdvajamo područje Doboja, Bijeljine, Foče i Istočnog Sarajeva.Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina vozače upozoravamo na mogućnost sitnijih odrona kamenja i zemlje na kolovoz, dok na dionici magistralnog puta M-18 Dobro Polje-Brod Na Drini-Šćepan Polje, pored odrona skrećemo pažnju i na opasnost od obrušavanja sniježnih lavina na kolovoz.

Na svim putnim pravcima vozačima savjetujemo maksimalno opreznu vožnju prilagođenu stanju i uslovima na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme koja je i zakonski obavezna.

Danas u 12:00 časova najavljeno  je puštanje saobraćaja na  magistralnom putu M-5, u tunelu Kalovita Brda na dionici Ljubogošta – Pale.

 

Zbog aktiviranja klizišta na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Jajce, lokalitet Srpskih Toplicasaobraćaj se odvija usporeno, naizmjeničnim prouštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom.

Od 01.12.2017, na magistralnom putu M-16.1 dionica Klašnice1-Prnjavor (na satcionaži od 15+600 do km 16+750) radi izvođenja radova na izgradnji autoputa Banja Luka-Doboj, u zoni ukršatanja sa magistralnim putem, izmjenjen je režim u odvijanju saobraćaja. Za vrijeme izvođenja radova, saobraćaj  reguliše uredno postavljena privremena saobraćajna signalizacija. (predviđeno je da radovi traju do 01.05.2018.)

Do 31.12.2017. obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-14.1 dionica Lončari-granica RS(Brčko 1) zbog izvođenja radova na izgradnji mosta u Krepšiću. Za vrijeme radova, saobraćaj se odvija regionalnim putem R-460 Brčko-Cerik i lokalnim putevima L1 i L20 kao i ulicama u naselju. 

U toku su radovi na izgradnji novog mosta preko rijeke Zovidolke, na regionalnom putu R-435, Nevesinje-Berkovići u mjestu Zovi Do. Saobraćaj će se odvija jednosmjerno, preko izgrađenog privremenog mosta u neposrednoj blizini i  regulisan je privremenom saobraćajnom signalizacijim.

Saobraćaj je potpuno obustavljen za sve kategorije vozila na dionici mag. puta M-14.1 Bijeljina – Glavičice (ulice 27 marta i Srpske vojske u Bijeljini). Putnička vozila preusmjeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija se isključivo obilaznicom (do 31.03.2018).

 

Na regionalnom putu R-458 Površnice-Lopare  završeni su planirani radovi na sanaciji klizišta, ali s obzirom na oštećenja koja nisu obuhvaćena predmetnim radovima, ostaje na snazi zabrana saobraćaja teretnih vozila, a saobraćaj istih je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

U cilju bezbjednog odvijanja saobraćaja na autoputu “9. januar” Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja u području petlji “Prnjavor” i “Johovac”, kao i na regionalnom putu R-474 i magistralnom M-17.

U toku su radovi na magistralnom putu M-14.1 na dionci Lončari-granica  RS/BD (Brčko1) i granica RS/BD (Brčko 2) – Donja Bukovica, zbog čega je saobraćaj preusmjeren na obilazni put sa desne strane iz prvca Brčkog. (do 30.04.2018)

Miniranje i deminiranje terena

Zbog izvođenja deminiranja terena na deminerskom radilištu Klakari Donji 12 i Klakari  Donji 13  (opstina Doboj),  na mag. putu M- 14,1 Brod- Odžak (do 22. decembra) radnim danima od 8 do 18h, saobraćaj će se odvijati na način 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja. (predviđeno je da radovi traju do 22.12.2017.)

Zbog izvođenja deminerskih radova na mag. putu M-14.1 Brod-Odžak, (opština Brod) u mjestu Klakari Gornji, dolazi do obustave saobraćaja u vremenu od 08:00 do 16:00 časova, na način 30 minuta obustave i 15 minuta propuštanja saobraćaja. Obustave saobraćaja se ne izvode vikendom i u vrijeme praznika. (predviđeno je da radovi traju do 15.12.2017.)

Regionalni putevi

Na regionalnim putevima R-414 Karanovac-Kneževo, u mjestu Ljubačevo i R-476 dionica Ukrina-Gornja Vijaka i R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranih klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

Zabrane

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje), zabranjen  je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. (Rješenje Min. saob. i veza 13.03/345-103-1/15, od 11.12.2015.).

Na regionalnom putu R-454 a Bratunac 3-Drinjača i dalje ostaje na snazi zabrana za teretna vozila ukupne mase preko 3,5 t i autobuse klase M3, dok se zabrana  ne odnosi autobuse prevoznika ad Holding “Drinatrans” Zvornikkoji saobraćaju na redovnim autobuskim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac. Takođe, ova zabrana se od 01.09.do 31.12.2017. godine ne odnosi na teretna vozila kojima će se vršiti transport drvnih sortimenata regionalnim putem R-454a od Sopotnika do Drinjače

Puštanjem u saobraćaj dijela  auto puta  “9. Januar “ Banja Luka-Doboj, dionica Banja Luka –Prnjavor, sa uklapanjem na petlju “Mahovljani” autoputa Banja Luka-Gradiška I sa uklapanjem na magistralni put M-16,1, Mahovljanska petlja stavljena je  u svoju osnovnu funkciju. Na dionici mag. puta M 16-1. Klašnice 1 – Prnjavor u Drugovićima, uspostavljen je poseban režim saobraćaja I postavljena privremena saobraćajna signalizacija.

Naplatne stanice u Laktašima i Drugovićima nisu završene i neće biti u funkciji do završetka kompletne dionice autoputa Banja Luka-Prnjavor.

AMS RS

U toku je   velika republička preventivna  kampanja “Budi vidljiv, ne budi figura” koju sprovodi Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) i Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Osnovna poruka kampanje jeste: vidljivost pješaka. Kampanja ima za cilj da ukaže pješacima na opasnosti kojima su izloženi prilikom kretanja kolovozom u noćnim satima. Kampanjom se želi uticati na stavove vozača vezano za kretanje  putnim dionicama gdje se mogu očekivati pješaci, da smanje brzinu kretanja i povećaju oprez.

U informativnoj službi AMS RS, u upotrebi  je već duže vrijeme poseban broj “vozačke solidarnosti” – 066/823-000 – na koji vozači mogu da pošalju SMS poruku i obavijeste dežurne radnike Informativno-dispečerskog centra AMS RS o vanrednim zastojima, saobraćajnim nezgodama ili drugim problemima na putu. Vozači, obavjestite AMS RS o zastojima i problemima na putu putem SMS broja “vozačke solidarnosti” –066/823-000. Zbog velikog broja poziva na broj  1285 informacije o stanju na putevima i pomoć na putu  u Republici Srpskoj možete dobiti i mobilni telefon  066/823-000, ili putem internet stranice www.ams-rs.com.

BANJA LUKA

Zbog održavanja manifestacije “Zimzograd”, na snazi će biti privremena obustava saobraćaja za sva vozila u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, na djelu od raskrsnice sa Ulicom Milana Tepića do raskrsnice sa Ulicom Marije Bursać i to u vremenu:

16.12.2017. godine u vremenu od 08:30 do 20:00 časova
17.12.2017. godine u vremenu od 08:30 do 20:00 časova
Od 15:00 časova do 22:00 časa dana 21.12.2017. i
Od 07:00 časova do 21:00 čas, dana 23.12.2017.

U toku izvođenje radova na produženju saobraćajne trake za lijevo skretanje na magistralnom putu M-16 dionica 185 Rosulje- Čajevac lokacija semafor Čajevac.Radovi će se izvoditi od 28.11.2017 narednih 7 dana u periodu od 7:00 – 16:00 časova. Saobraćaj se odvija usporeno, te se mole vozači da obrate pažnju na postavljenu privremenu saobraćajnu signalizciju.

Zabranjuje se saobraćaj:

  • svim vozilima u Ulici Gavrila Principa na dijelu od Zelenog mosta do Ulice Miloša Obilića
  • svim vozilima preko Zelenog mosta
  • svim vozilima, osim vozilima stanara, u Ulici Branka Morače, na dijelu od Zelenog mosta do Kozarske ulice u Banjaluci.

Tradicionalna republička kampanja “Vozači, škola je za nas, oprez je za vas”

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS)  poziva vozače da voze oprezno u zonama osnovnih i srednjih škola, te da obrate posebnu pažnju na đake koji se kreću duž kolovoza. Ovim putem  obavještavamo  vozače da je u toku tradicionalna kampanja u Republici Srpskoj pod nazivom „Vozači, škola je za nas, oprez je za vas“ koja će trajati tokom cijele školske godine.

FEDERACIJA BiH

Na magistralnom putu M-16.2 Jablanica-Prozor zbog većeg odrona saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

I na ostalim putevima upozoravamo na učestale odrone, kao i na mjestimično smanjenu vidljivost zbog magle ili niske oblačnosti. Zbog magle posebno izdvajamo: magistralni put M-4 Doboj-Tuzla-Bijeljina, zatim šire područje Sarajeva, te puteve uz Bosnu, Lašvu i Savu. Na pojedinim dionicama mogući su nailasci na poledicu, posebno u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog sanacionih radova na autoputu A-1 Sarajevo sjever-Sarajevo zapad na ulazu u tunel Oštrik, saobraćaj je preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Molimo vozače da na ovoj dionici voze smanjenom brzinom i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju

GRANIČNI  PRELAZI

Na GP u BiH jutros nema dužih zadržavanja.

 

 

 

 

Slušajte Radio Višegrad uživo od 08:00 do 18:00 časova.

About admin

Check Also

mup

U požaru u Sokocu izgorjela dva vozila i pomoćni objekat

Policijskoj stanici Sokolac, 17.01.2018. godine, oko 02,20 časova prijavljeno je da u mjestu Pediše,opština Sokolac, …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by Master Media (TM)