Breaking News
Home / BIH / Republika Srpska / Aktuelnosti RS / IZNOS NAJNIŽE PLATE I DALJE NEIZVESTAN Sindikalci za 418, poslodavci bi pristali na 390 KM

IZNOS NAJNIŽE PLATE I DALJE NEIZVESTAN Sindikalci za 418, poslodavci bi pristali na 390 KM

rr2ktkqturbxy84otiwotq5njg2mdm2nmvjnjniyzyxmtq4mtq1ndc0ms5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Socijalni partneri još nisu ni blizu rešenja koliko bi trebalo da iznosi najniža plata u Srpskoj.

Dok iz Saveza sindikata RS poručuju da bi najrealnije bilo da to bude 50 odsto prosečne neto plate, poslodavci upozoravaju da bi ih sve preko 390 KM oteralo u propast. Po svemu sudeći, konačni sud daće Vlada RS iz koje, međutim, još ne pominju nikakvu cifru.

Podsetimo, socijalni partneri su nakon zajedničkog sastanka, 15. novembra, saopštili da će stručni tim na osnovu ekonomskih pokazatelja u roku od sedam dana da utvrdi koliko bi trebalo da iznosi najniža plata, što se, međutim, još nije desilo. Svi se slažu da je došlo vreme da ona bude povećana, ali se stavovi socijalnih partnera razlikuju u pogledu iznosa povećanja.

Ministar rada i boračko – invalidske zaštite RS Milenko Savanović kaže da će, u slučaju da sindikalci i poslodavci ne uspeju da se dogovore, Vlada RS do kraja godine odrediti koliko će iznositi najniža plata.

 

– Radna grupa je do sada imala dva sastanka, ali rešenje o iznosu najniže plate još nije na vidiku. Naime, poslodavci i sindikalci imaju različite stavove o tome, tako da pregovori idu teško. I jedni i drugi imaju argumente koji su za njih opravdani. Ako ni u narednom periodu ne bude pomaka u pregovorima, Vlada RS će odrediti iznos najniže plate – kaže Savanović.

U Savezu sindikata RS ističu da ekonomski parametri ukazuju na to da su stvoreni uslovi za povećanje najniže plate.

– Reč je o rastu industrijske proizvodnje, BDP, troškova života. Ovo pitanje do kraja godine moraće biti rešeno ili za pregovaračkim stolom ili će Vlada dati završnu reč. Pregovori jesu teški, kao što je slučaj kad god se radi o novcu – kaže predsednica Ranka Mišić.

Blago povećanje

Poslodavci ističu da najniža plata u većini zemalja EU i država okruženja iznosi do 45 odsto prosečne plate. Po ovoj računici, minimalac u RS bio bi veći za nepunih sedam KM, s obzirom na to da je prosečna plata u oktobru iznosila 837 KM.

– Ekonomski pokazatelji ukazuju na to da postoji osnov samo za blago povećanje. U slučaju nekog većeg rasta najniže plate, poslodavci bi zapali u velike probleme – ističe predsednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

blic.rs

Check Also

159368

U Srpskoj dvije osobe preminule, još 50 oboljelih od virusa korona

  Dvije osobe pozitivne na virus korona preminule su u posljednja 24 sata u Republici …

Powered by Master Media (TM)