Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Iz štampe izašao 53. broj časopisa „Dabar“-Mitropolije dabrobosanske

Iz štampe izašao 53. broj časopisa „Dabar“-Mitropolije dabrobosanske

IMG_0268

 

UZ 800 GODINA EPARHIJE DABROBOSANSКE

U dane Vaskršnjeg posta iz štampe je izašao 53-ći broj časopisa „Dabar“-Mitropolije dabrobosanske, jednog od najcjenjenijih duhovnih časopisa Srpske pravoslavne crkve.
U uvodnom tekstu ovog broja „Dabra“, štampanog na 130 strana, Mitropolit dabrobosanski Gospodin Hrizostom u Božićnim porukama podsjeća da su „samo mir i dobra volja alternativne nemirima našeg savremenog svijeta i naše svakodnevnice“, uz poruku da „nema mira bez dobre volje“, i uz konstataciju da na žalost živimo u omraženosti, „što je sasvim suprotno od dobre volje“.
Mitropilit Hrizostom zbog toga upućuje apel našim narodnim i političkim vođama da ličnim primjerom pokažu dobru volju u rješavanju svih otvorenih putanja.

 

Povodom velikog jubileja, 800 godina od osnivanja Eparhije dabrobosanske, „Dabar“ objavljuje opširan prikaz o Svetom Savi (1219-1235), arhiepiskopu Srpskom, čiji je autor Sava, episkop Šumadijski.
U tekstu se podsjeća da je Sveti Sava dobio dozvolu da obnovi razoreni manastir Hilandar da bi „učinio od njega prvi Srpski manastir u Svetoj Gori“.
„Došavši u Srbiju da izmiri zavađenu braću, i da spašava dušu svoga naroda, nastanjuje se u manastir Studenica, proučavajući potrebe i zadatke Srpske Crkve“, a za prvog srpskog arhiepiskopa arhimandrit Sava je hirotonisan na praznik Presvete Bogorodice 1219. godine u Nikeji.
„Na osnovu najnovijih istraživanja, pored starih episkopija u Rasu, Lipljanu i Prizrenu, osnovane su tada u primorju Humska i Zetska, a u unutrašnjosti Srbije još šest eparhija – Žička, Hvostanska, Budimljanska, Dabarska, Moravička i Toplička“, piše Sava, episkop Šumadijski.
Pored teksta „Svetosavska filosofija porodice i naroda“, časopis „Dabar“ objavljuje raznovrsne i zanimljive duhovne tekstove, po čemu je prepoznatljiv.
Tu su i tradicionalne „Dječije strane“, kao i „Dabrov informator“, koji na 60 strana objavljuje aktivnosti Mitropolita Hrizostoma i aktuelne vijesti iz Mitropolije dabrobosanske.

 

 
Na zadnjim koricama i ovaj put imamo priliku pročitati zanimljivu priču pod naslovom „Boškova svadba“, iz pera arhimandrita Jovana Gardovića, glavnog i odgovornog urednika časopisa „Dabar“.
Arhimandrit Jovan nas podsjeća na stare, dobre pravoslavne običaje, kada su porodice u našim selima brojale i preko trideset članova, koji su zajedno i u ljubavi radili, složno dijelili plodove svoga rada, zajedno se radovali i tugovali.
„Danas je umjesto ljubavi prema bližnjima, koju nam je Gospod zapovijedio, u prvi plan stavljena ljubav prema sebi i ličnom komforu“, konstatuje arhimandrit Jovan i dodaje „plodovi takvog izbora su očigledni. Srozali smo se više nego ikad, a izlaz nam je moguć samo ako oživimo ljubav prema Bogu i bližnjemu svome“.

Slavko Heleta

Check Also

56DBF22B-F324-4498-A80B-C1F311B8CC90

Caffe Bar Goya, Acoustic duo “Voice & Hart”

  Petak 16.08. Bašta Caffe Bar Goya, Acoustic duo “Voice & Hart” 🎼🎤🎸     …

Powered by Master Media (TM)