Breaking News
Home / BIH / Republika Srpska / Aktuelnosti RS / ISPUNILI POLUGODIŠNjI PLAN: Šumska gazdinstva iz Čajniča, Rogatice i Sokoca uspešna i pored epidemije

ISPUNILI POLUGODIŠNjI PLAN: Šumska gazdinstva iz Čajniča, Rogatice i Sokoca uspešna i pored epidemije

10613_cajnice-rogatica-sokolac-ispunjen-plan-sece-r.m._f

 

Zajedničko za Čajniče i Sokolac je da im se centar grada nalazi na 800 metara nadmorske visine, a šume u Rogatici dosežu i preko 1.000 metara nad morem.

Uz Foču, ove tri opštine su najbogatije visokoproduktivnim šumama. Od pojave pandemije virusa korona, ni jedan šumski radnik nije obeleo, čak ni prehladu zaradio, zbog čega se proces rada nije remetio, a plan proizvodnje izvršen sto-postotno.

– Proces rada nije prekidan, a ni jedan od 230 radnika nije slan na bolovanje ili otpuštan sa posla. Za rezultat imamo stopostotno ispunjenj plana seče, a 78 posto prodaje, jer su kupci, vlasnici pilana i drugi prerađivači, imali zbog kovida -19. zastoja u radu. U prvom polugodištu smo izvezli 16.000 metara kubnih oblovine- kaže za “Novosti” Marko Mićević direktor ŠG “Vučevica” iz Čajniča.

 

 

Stopostotni učinak su imali i u ŠG „Sjemeć“ sa osečenih 18.330 kubnih metara četinara i 5.000 lisičara. Pošumili su i 12 ha sa 18.000 sadnica, smrče, jele bukve i javora, na čemu je radilo 200 zaposlenih iz kategorije administracije i režije- kaže za Novosti Mladen Lakić direktor ŠG “Sjemeć”.

Kao retko koje ranije godine, uspešno polugodište su imalo i 380 zaposlenih u ŠG “Romanija” sa Sokoca. Takođe su pošumili 12 ha šumske goleti, a u izgradnju šumskih puteva uložili preko 260.000 maraka.

 

Radili smo u otežanim uslovima, ispunili plansku seču, a u najveći uspeh ubrajamo činjenicu da smo na Romaniji, angažovanošću čuvarske službe, zaustavili krađu drvnih sortimenata – kaže za „ Novosti“ Strahinja Bašević direktor ŠG “Romanija” sa Sokoca.

Iz ovoga se da zaključiti da Kovid-19 gubi snagu u crnogoričnoj šumi.

 

R. Milović – novosti.rs

Check Also

167870

U Republici Srpskoj zaražene 242 osobe, dva smrtna slučaja

  Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u …

Powered by Master Media (TM)