Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / ISPLIVAVAJU NOVI HOROR DETALJI Humanitarci i mirovnjaci su i na Kosovu i u Bosni učestvovali u TRGOVINI ROBLJEM I PROSTITUCIJI

ISPLIVAVAJU NOVI HOROR DETALJI Humanitarci i mirovnjaci su i na Kosovu i u Bosni učestvovali u TRGOVINI ROBLJEM I PROSTITUCIJI

Nakon što je otkriveno da su humanitarni radnici iz “Oksfama” plaćali za seks Haićankama, među kojima je verovatno bilo i maloletnica, javljaju se i svedoci i dokazi sličnih radnji i u drugim mestima gde je humanitarci navodno trebalo da pomognu lokalnom stanovništvu koje je pretrpelo rat ili neku prirodnu katastrofu. Britanski “Independent” navodi kako su se takvi skandali dešavali i na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

– Za vreme mog prvog putovanja na Kosovo 1999. ubrzo nakon završetka rata, vozač mi je rekao da se tamo gradi veći broj bordela blizu oblasti u kojima su se nalazili pripadnici humanitarnih organizacija i misije UN, jer su mnogi od muškaraca tamo stacioniranih česti korisnici usluga prostitutki. Videla sam brojne muškarce kako ulaze u bordele, uprkos činjenici da su mnogi od njih bili tamo kako bi savetovali lokalne vlasti o strategijama borbe protiv trgovine ljudima – navela je novinarka Džuli Bindel.

 
Na razrušenom Haitiju humanitarni radnici su iskorišćavali žene i decu

Foto: Tanjug/APNa razrušenom Haitiju humanitarni radnici su iskorišćavali žene i decu

Ona je ispričala i da se seća skandala kada je Katrin Bolkovac, koja je nadgledala misiju UN u Bosni i Hercegovini tužila svoje šefove za nepravedno otpuštanje, kada je ostala bez posla 1999. nakon što je prijavila da pripadnici misije plaćaju za seks, siluju maloletne devojke i učestvuju u trgovini ljudima.

– Bila sam na Balkanu kada se ta priča pojavila i pričala sa brojnim zvaničnicima UN o tome. Mnogi sa kojima sam pričala su ili opravdavali one koji su plaćali seks, rekavši da su bili dugo daleko od kuća i da im je seks bio potreban, ili su optužili Bolkovac da je lagala – ispričala je novinarka.

Dejvid Lemb, koji je bio UN-ov istražitelj UN za ljudska prava u Bosni do 2009. godine, istraživao je optužbe da je šestoro zvaničnika iz Rumunije, Fidžija i Pakistana, koji su bili stacionirani u Bijeljini, terali žene na protsituciju i prodavali kao roblje.

On je našao dosta dokaza kako bi opravdao punu kriminalnu istragu, ali su je njegovi nadležni sprečili i njemu su zapretili.

Direktor odseka “Oksfama” za Haiti je priznao da su on i humanitarni radnici na Haitiju koristili prostitutke i plaćali im iz fonda za humanitarnu pomoć. Među prostitutkama je vrlo verovatno bilo i dece. To se dešavalo nakon razornog zemljotresa 2010. u kom je stradalo više od 220.000 ljudi, povređeno preko 300.000 i oko milion i po ostalo bez doma.

– Postoji mnogo navoda da su neki visoki zvaničnici humanitranih organizacija koristili za seks žene i devojčice u Čadu 2006. godine. Mnogi muškarci koji rade u zemljama u razvoju, koriste žene na taj način, kao “zaslugu zbog posla”. Znamo da mnoga tržišta seksa u zemljama poput Filipina postoje zbog prisustva vojske i takozvanih “mirovnjaka” – piše novinarka Bindel za “Independent”.

UN mirovnjaci

Foto: Tanjug/APUN mirovnjaci

Ona je rekla da mnogi humanitarni radnici i pripadnici UN-ovih misija omogućavaju i vrše užasna kršenja ljudskih prava, naročito nad ženama i decom.

– Postoji mnogo slučajeva seksualnog zlostavljanja dece i trgovine ljudima unutar sirotišta na Haitiju nakon zemljotresa i pojedine mlade žene su govorile o tome kako ih očaj i siromaštvo primoravaju na prostituciju na ulicama. Gde god ima konflikta, prirodnih katastrofa i siromaštva, žene i deca će biti zlostavljani i naterani na prostituciju – piše “Independent”.

blic.rs

About admin

Check Also

038298

“Razmotriti obnavljanje Vojske Republike Srpske”

Član Komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić smatra da institucije Republike …

Powered by Master Media (TM)