Breaking News
Home / Zanimljivosti / Isplati li se gajiti lešnik

Isplati li se gajiti lešnik

povrce-lesnik-17

 

Da bi gajenje lešnika bilo uspešno i da bi prinosi bili zadovoljavajući mora se voditi računa o nizu faktora koji utiču na rentabilnost proizvodnje. Stoga je neophodno poznavati biljku, uslove koji biljci odgovaraju, tehnologiju proizvodnje i
slično.

Gajenje lešnika na pravilan način može biti visoko unosna proizvodnja. To je dugogodišnja investicija jer se prinos može očekivati od šeste do desete godine uzgoja. Lešnik daje plodove već u trećoj godini ali prinos nije značajan. Vek eksplatacije lešnika je i do pedeset godina, a životni vek je do sto godina. U punom rodu prinos po stablu iznosi 8-12 kilograma dok pola od toga otpada na ljusku. Prinos
lešnika zavisno od raznih faktora a kreće se od 2,2 do 3,6 tona po hektaru.

 

 

Kod nas se cena očišćenog lešnika u otkupu kreće od 600 do 800 dinara po kilogramu što znači da ukoliko bi imali prinos od dve tone očišćenog lešnika po hektaru ostvarili bi zaradu od 10.000 eura po hektaru po ceni od 600 dinara za kilogrmu.

Naravno od ove sume treba odbiti troškove radne snage, zaštite, upotrebe mehanizacije i goriva.
Najveći proizvođač lešnika na svetu je Turska s proizvodnjom većom od 75% ukupne svetske proizvdnje, sledi Italija sa 11%, Sjedinjene Američke Države i Azerbejdžan sa 3%, zatim Španija i Iran sa 2%.
Prapostojbina leske je istočna Azija odakle se rasprostranila na zapad, prema zapadnoj Aziji, južnoj Evropi i severnoj Africi. Leska je jedna od najstarijih korisnih biljaka, poznata čoveku još od kamenog doba. Prema botaničkoj klasifikaciji leska pripada klasi Dicotiledonae, redu Fagales, familiji Betulaceae, rodu Corylus i vrsti Corylus avellana.

Sadnja novog zasada leske je radnja kojoj treba posvetiti posebnu pažnju jer se ovom operacijom neizbežno utiče na celokupan produktivni i ekonomski ciklus zasada. Pre podizanja zasada potrebno je uraditi fizičko-hemiske analize zemljišta kako bi se pažljivo procenila njegova pogodnost za sađenje leske. Za dobijanje uniformnog zasada, s dobrim procentom prijema, potrebno je odabrati najbolje sadnice koje imaju dobar korenov sistem po mogućnosti dve godine stare, bez napada bolesti i štetočina i sa garancijom o autentičnosti sorte.

 

 

Zemljište za podizanje zasada leske se priprema u periodu jul-avgust, pri umerenoj vlažnosti, dubokim oranjem – rigolovanjem ili podrivanjem cele površine koja treba da se zasadi.

Cena sistema kap po kap se kreće od 1,000 eura ukoliko sami postavljate sistem pri čemu je u ovaj iznos uračunata vrednost creva, kapaljki, krajeva, nastavaka, priključaka sa slavinom, filtera, cisterne i pumpe dok ukoliko bi angažovali firmu koja se bavi profesionalnim postavljanjem ovog sistema cena bi se kretala od 2000 eura pa naviše.

Check Also

20200703221203_323638

Kreću ogromne vrućine a imate polarnog psa: Evo kako da mu olakšate ljeto

  Nije sasvim tačno da haskiji, aljaski malamuti, sibirski samojedi i psi slični njima ljeto …

Powered by Master Media (TM)