Breaking News
Home / BIH / Republika Srpska / Aktuelnosti RS / I U BANCI I U SLAMARICI Novčanice od 500 evra VIŠE SE NEĆE IZDAVATI, ali važe

I U BANCI I U SLAMARICI Novčanice od 500 evra VIŠE SE NEĆE IZDAVATI, ali važe

500-evra

 

Novčanicu od 500 evra od danas izdaju samo centralne banke Njemačke i Austrije, ali i one će prestati 26. aprila, tako da je nijedna od 19 centralnih banaka u evrozoni neće izdavati, a do sada štampane novčanice i dalje će važiti.

Direktor Odjeljenja za nacionalne centre za borbu protiv falsifikovanja i za analizu novčanica i kovanog novca u Sektoru za poslove s gotovinom Narodne banke Srbije Miroslav Jeremić kaže da će građani i dalje moći da koriste novčanicu od 500 evra.

– Građani će bez vremenskog ograničenja i dalje moći da je koriste i za plaćanje i za štednju, bilo u banci ili slamarici – rekao je za RTS Jeremić.

 

 

Podsjeća na primjer njemačke marke, koja i dalje može da se zamijeni u njemačkoj centralnoj banci, bez provizije. To je moguće učiniti i u Srbiji, ali nije besplatno.

Objašnjava da se odustalo od izdavanja novčanice od 500 evra jer je Evropska centralna banka zaključila da se često koristi za kriminalne transakcije – plaćanje narkotika i oružja, i stvara problem kada je potrebno da se vrati kusur.

Tanjug

Check Also

87388179

Upozorenje – građani dužni obavjestiti vatrogasce prije paljenja korova

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS poziva građane da spaljivanje korova i drugog gorivog materijala, prilikom uređenja …

Powered by Master Media (TM)